Alterarea simțului mirosului – un semn al declinului cognitiv?

©

Autor:

Alterarea simțului mirosului – un semn al declinului cognitiv?
Conform unui studiu recent publicat în Journal of Alzheimer's Disease, testarea simțului olfactiv la vârstnicii între 65 și 74 ani ar putea constitui o metodă de screening a declinului cognitiv.

Declinul cognitiv face referire la degradarea funcțiilor mintale precum învățarea,  raționarea și accesarea informațiilor memorate.

Citiți pe larg în articolele noastre pe această temă:
Când începe declinul cognitiv?
De ce apare declinul cognitiv?

În timp ce unele modificări sunt caracteristice procesului de îmbătrânire fiziologică, altele pot semnala instalarea declinului cognitiv și pot marca debutul demenței.

Când și cum începe declinul corpului uman?

Astfel, diminuarea simțului mirosului sau disfuncția olfactivă, deși nu este comună în rândul populației generale, ea devine tot mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, alterarea simțului olfaciv este întâlnită în contextul multor afecțiuni neurodegenerative în stadii incipiente precum boala Alzheimer și Parkinson.


La studiul de față au participat 4.814 voluntari cu vârste cuprinse între 45 și 75 de ani, monitorizați o perioadă de 10 ani [la înrolarea în studiu, după 5 ani, la 10 ani].

Asocierea între disfuncția olfactivă și declinul funcție cognitive a fost cea mai puternică la categoria de vârstă 65-74 ani. Autorii sugerează că testarea simțului olfactiv în acest inteval de vârstă ar putea fi util pentru identificarea timpurie a persoanelor cu risc crescut de instalare a declinului cognitiv și demență.

Acesta nu este primul studiu populațional care analizează relația dintre simțul olfactiv și declinul funcției cognitive. Citiți mai multe informații aici.  

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 09-05-2018 | creare: 09-05-2018 | Vizite: 2839
Bibliografie
Cognitive decline: Impaired sense of smell could be used as marker, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321616.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Sedativele uzuale pentru anxietate și insomnie ar putea crește riscul de Alzheimer
  • Alimentația sănătoasă, cea mai eficientă metodă de protecție împotriva declinului cognitiv
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum