Altruiștii nu sunt apreciați la locul de muncă

©

Autor:

Altruiștii nu sunt apreciați la locul de muncă
Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Psychological Science, persoanele foarte serviabile și generoase pot atrage ura celor din jur și reacții sociale punitive, în special în circumstanțe competitive, chiar cu prețul unor consecințe negative pentru grup. Pe de altă parte, cooperarea între membri crește într-un mediu lipsit de competitivitate.
Autorii studiului - profesorul Pat Barclay și studenta Aleta Pleasant - au dorit să descopere mecanismele psihologice din spatele fenomenului. De ce se dorește subminarea persoanei care vrea doar binele celorlalți?

Cercetările de la University of Guelph au concluzionat că suspiciunea, gelozia sau ostilitatea față de o persoană serviabilă reprezintă o trăsătură adânc înrădăcinată în psihologia umană. Dovezile antropologice provenind din societățile egalitariane de culegători-vânători sugerează că acest fenomen impiedica vânătorii excelenți să domine grupul.

„Ne putem imagina în organizațiile de azi o atitudine de genul: 'Hei, muncești prea mult și ne faci pe noi să părem leneși'. Aceeași dinamică s-ar putea aplica și în privința activiștilor pentru protejarea mediului. Persoanele care nu fac nimic pentru a proteja mediul riscă să aibă o proastă reputație, așa că aleg să-i atace pe activiști”, a declarat prof. Barclay.

„Un potențial beneficiul al cercetărilor noastre este o conștientizare a efectelor pe care le are un mediu competitiv și, poate, astfel fenomenul ar putea fi diminuat”, a mai adăugat acesta.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 15-12-2019 | creare: 23-07-2018 | Vizite: 835
Bibliografie
People love to hate on do-gooders, especially at work, link: https://medicalxpress.com/news/2018-07-people-do-gooders.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!