Amintirile despre durerile nașterii sunt influențate de intensitatea lor (nu de durata) și de epidurală

©

Autor: Redacția ROmedic

Amintirile despre durerile nașterii sunt influențate de intensitatea lor (nu de durata) și de epidurală

Durerile nașterii sunt considerate în general cele mai intense pe care o femeie le experimentează în cursul vieții. Modul în care femeile își amintesc aceste dureri i-a intrigat pe psihologi, la fel și influența pe care anestezia ar putea-o avea asupra memoriei.

Studii anterioare despre amintirea durerii realizate într-un mediu controlat au dus la identificarea unui fenomen pe care cercetătorii l-au numit „neglijarea duratei” - după o experiență dureroasă ceea ce ne amintim este influențat strict de punctul de maximă durere și de finalul ei, fără să luăm deloc în considerare durata. E practic vorba de un bias – „biasul punct de vârf-final”. Cercetătorii au vrut însă să verifice dacă aceste informații aflate în urma unor experimente scurte, în care participanții se confruntau cu durere timp de maximum 90 de secunde, se aplică și în cazul durerilor nașterii, un proces mult mai lung și mai complex, cu implicații hormonale, emoționale și culturale.

320 de femei însărcinate au participat la acest studiu și pe durata travaliului un membru al echipei de cercetare le-a fost alături, solicitându-le să evalueze gradul de durere resimțită la fiecare 20 de minute, pe o scală de la 1 la 100. După 2 zile de la naștere și ulterior după 2 luni, mamele au evaluat din nou durerea pe care își aminteau că au experimentat-o.

Rezultatele au confirmat teoria „neglijării duratei” și în cazul durerilor nașterii. Comparând  evaluarea făcută de mame în timpul travaliului și al nașterii cu amintirile despre durere după două zile, respectiv două luni, concluzia a fost că femeile au „omis” durata durerilor în amintirile lor și s-au axat preponderent pe durerea maximă și pe finalul ei.

O descoperire interesantă a fost efectul utilizării epiduralei asupra amintirilor mamelor. Deși toate femeile au evaluat durerile de debut ale nașterii aproximativ la fel, indiferent dacă li s-a făcut sau nu epidurală, cele cărora li s-a administrat anestezia locală și-au amintit că durerea a fost mai mică. Astfel, după două zile au evaluat-o în medie ca fiind de nivel 70, iar după două luni, de nivel 65. Cercetătorii au considerat că aceasta este o consecință a biasului punct de vârf-final: anestezia le-a redus durerea spre finalul nașterii, ceea ce a influențat amintirea durerii.

Studiul evidențiază rolul epiduralei nu doar asupra reducerii durerii, ci și în modularea amintirilor dureroase ale nașterii.

 

Sursa: Medical News Today


Data actualizare: 09-08-2019 | creare: 17-10-2014 | Vizite: 3569
Bibliografie
Memories of pain during childbirth tied to intensity rather than length of labor, link: https://www.medicalnewstoday.com/releases/283891.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nasterea postmatura
  • Mecanismul de nastere in prezentatia craniana
  • Memoria la vârsta a treia
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum