Analizele private, superioare celor din spitale

Data publicării: 24-07-2008

Rezultatele analizelor medicale efectuate, in cadrul Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei (PNESSP), in laboratoarele private din Timis sunt superioare calitativ celor de la Spitalul Judetean, deoarece acesta nu are incheiat un contract de service pentru aparate cu firma furnizoare, a declarat, joi, pentru AGERPRES, dr. Horia Cristian, directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Timis.
"Laboratoarele private care lucreaza in PNESSP, altele decat cele ale Spitalului Judetean, sunt laboratoare care participa la schemele de intercomparare, care sunt niste scheme de control a prescriptiei, iar Spitalul Judetean nu participa la aceasta schema. Ca sa fii sigur ca aparatele merg, trebuie indeplinite doua conditii: sa ai contract de service si sa participi la schema de intercomparare", a spus dr. Cristian.
Aceasta inseamna ca rezultatele date de un ser-test, la un aparat, trebuie trimis la un alt aparat-etalon, de referinta, care indica valoarea exacta. Diferenta dintre rezultate indica marja de eroare. Daca datele sunt in afara acestei marje, inseamna ca analizele efectuate de primul laborator nu sunt conforme, iar aparatele trebuie reparate. Astfel, opinia sefului CJAS Timis in ce priveste calitatea serviciilor prestate este aceea ca Spitalul Judetean nu este in top, ci la baza.
"Degeaba a cumparat aparate super performante, daca nu are service la ele, nu poate sti daca acestea merg bine sau nu", a spus dr. Cristian.
Precizarile sefului CJAS Timis au venit dupa ce conf.dr. Gheorghe Noditi, chirurg la Clinica de Arsuri, Chirurgie Plastica si Operatorie 'Casa Austria' din cadrul Spitalului Judetean Timisoara, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca rezultatele analizelor efectuate prin PNESSP foarte multor pacienti sunt mult diferite de cele efectuate in cadrul spitalului. De asemenea, el a mentionat si faptul ca, in multe cazuri, diagnosticele de trimitere sunt gresite.
In ce priveste diagnosticul, Horia Cristian a declarat pentru AGERPRES ca PNESSP este unul care urmareste daca exista riscuri de boala, iar intr-o asemenea situatie medicul de familie trimite pacientul la specialist, cu un diagnostic prezumtiv, tocmai pentru a se stabili daca are sau nu boala respectiva.
"Medicul de familie nu pune diagnostic, ci pune o eticheta de risc si il trimite pe pacient la specialist. Afirmatiile domnului Noditi sunt putin hazardate", a spus Cristian.
In Timis exista opt laboratoare medicale, care au si certificat de calitate ISO, si 36 de laboratoare care au schema de intercomparare, singurele care nu au fiind cele din spitale.
Sursa: Agerpres, 24-07-2008, Vizualizari 417
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.