Anemia, o problema majora de sanatate publica

Data publicării: 09-03-2007

 Bucuresti /Rompres/ - In Romania, anemia la copii si gravide constituie o problema majora de sanatate publica, ea intalnindu-se la 50% dintre copiii sub un an, la 59% dintre copiii de un an si la 56,8 % dintre copiii cu varsta intre 12 si 56 de luni.
 Un procent de 42,5% dintre gravide sufereau in 2005 de deficit de fier, a spus dr. Rodica Costinea, directorul general al Autoritatii Nationale de Sanatate Publica, la dezbaterea publica prilejuita de proiectul de HG privind fortifierea painii cu fier si acid folic, organizata, vineri la Ministrul Sanatatii Publice.
 Dr. Rodica Costinea a subliniat ca in Romania, spre deosebire de alte tari, se consuma foarte multa paine, acesta constituind alimentul de baza pentru romani.
 Pornind de la aceasta realitate, s-a apreciat ca painea reprezinta suportul pentru aportul necesar de fier si acid folic pentru persoanele cu deficiente.
 Reprezentanta UNICEF, Tania Goldner, a precizat ca institutia pe care o reprezinta sustine fortifierea painii, fiind una dintre cele mai bune interventii in combaterea anemiei, care in Romania reprezinta o problema de sanatate publica. Ea a precizat ca limita maxima de suplimentare in UE este pentru fier de 14-20 miligrame,  iar pentru acid folic de 600 micrograme. Pentru Romania, specialistii recomanda 9 miligrame fier pe zi  si 337,5 micrograme acis folic pe zi.
 Discutiile pe acest subiect nu au fost finalizate, urmeaza ca specialistii sa se puna de acord, a mai spus reprezentanta UNICEF.
 In cadrul dezbaterilor au fost exprimate opinii diferite, reprezentantul Rompan Aurel Popescu apreciind ca nu toata painea trebuie fortifiata, procesul industrial presupunand costuri destul de mari. Astfel, pentru retehnologizarea unei mori sunt necesari 10.000 de euro. Aurel Popescu apreciaza ca din cele peste 3.000 de mori, numai 20-30 pot face acest lucru. In plus, el a adus in discutie si problema exportului, mentionand ca nu toata lumea doreste o faina fortifiata.
 La randul sau, prof. dr. Stelian Dumitrache, de la Institutul de Sanatate Publica, a atras atentia ca nu este vorba de o fortifiere in plus a fainii, ci adaugarea a ceea ce se pierde prin prelucarea industriala a graului. Specialistul este de parere ca numai painea alba trebuie fortifiata.
 Presedintele Patronatului pentru Morarit si Panificatie, Viorel Marin, a explicat ca ceea ce se face prin fortifiere este o compensare a ceea se pierde prin prelucrare si a dat asigurari ca procesul de fortifiere nu va afecta pretul painii.
 Prof.univ. Rodica Segal de la Galati a mentionat ca 95% din painea consumata in  Romania este paine alba. Ea considera ca Ministerul Sanatatii trebuie sa monitorizeze procesul de fortifiere a painii si sa acorde o atentie deosebita controlului adaosului de fier si acid folic. In opinia sa, un astfel de program ar trebui subventionat.

 

Sursa : ROMPRES

09-03-2007, Vizualizari 780
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.