Anodontia

Anodontia
Anodontia este o tulburare genetica caracterizata prin absenta congenitala a unuia sau mai multor dinti, temporari sau permanenti. Anodontia poate fi o entitate de sine statatoare sau parte e unui sindrom mai complex (frecvent, poate aparea in cadrul displaziei ectodermale).

Anodontia poate fi:
  • partiala (cel mai des intalnita)
  • totala (forma foarte rara).

O alta clasificare a anodontiei se face dupa numarul de dinti care lipsesc:
  • hipodontia - absenta congenitala a 1-2 dinti permanenti;
  • oligodontia - absenta congenitala a mai mult de 6 dinti; aproximativ 1% din populatie sufera de aceasta tulburare.

Absenta molarului de minte nu mai poate fi caracterizata drept anodontie deoarece tendinta evolutiva este catre reducerea numarului de dinti si se pare ca primul care dispare este tocmai acest molar. La polul opus, cea mai frecventa forma de anodontie intalnita in prezent este lipsa unilaterala sau bilaterala a incisivului lateral superior. Anodontia afecteaza mai des dintii de pe maxilarul superior; comparativ cu mandibula raportul este de 2/1.

Absenta congenitala a cel putin unui dinte permanent e cel mai des intalnita forma de anomalie dentara, iar pe termen lung, daca nu este diagnoticata si corectata, poate determina tulburari masticatorii, defecte de vorbire, probleme estetice si aparitia malocluziei. Absenta completa a dintilor permanenti este extrem de rara si este o boala genetica transmisa autozomal recesiv. Cauzele aparitiei nu sunt pe deplin elucidate, iar gena care transmite boala nu a putut fi localizata.

Diagnostic

In jurul varstei de 4,5 - 5 ani este indicat ca micutului dumneavostra sa i se efectueze prima lui radiografie panoramica. Aceasta este o radiografie de control, chiar daca cel mic nu prezinta nici un fel de afectiune dentara. Din punctul de vedere al medicului pedodont, aceasta ortopantomograma poate oferi informatii pretioase. Pe ea pot fi identificate: prezenta sau absenta mugurilor dintilor definitivi, eventualele modificari de forma ale acestora, dimensiunile dintilor permanenti ce pot urgenta sau intarzia un tratament ortodontic, prezenta unor leziuni carioase ascunse sub punctul de contact ce nu pot fi identificate cu ochiul liber.

Atunci cand este necesar, medicul poate indica si realizarea unei teleradiografii, ca o completare a examenului radiologic panoramic. Aceasta poate furniza pe o singura imagine structura si rapoartele tuturor elementelor ce apartin sistemului stomatognat. Pot fi observate anomaliile de pozitie, rotatie sau inclinare ale maxilarelor, alveolelor sau dintilor. Aceste doua exeamene complementare sunt necesare pentru a putea pune diagnosticul corect de anodontie.

In cadrul examenului clinic  medicul pedodont le indica parintilor realizarea acestor imagini radiologice. Informatiile oferite in cadrul unei consultatii nu pot fi comparate cu cele care se gasesc pe internet, pentru ca planul de tratament din punct de vedere dentar al unui micut este un proces individualizat. Depistarea precoce a anodontiei poate conduce catre un tratament ortodontic, instituit timpuriu, care poate insa evita pe viitor un tratament chirurgical (implant dentar).

Tratament

Tratamentul anodontiei, in special pentu formele complexe, necesita o colaborare interdisciplinara si realizarea unui tratament de lunga durata. Este nevoie de o colaborare stransa intre un pedodont, ortodont, implantolog si protetician. Aceste tratamente trebuie aplicate cat mai precoce, pentru a putea fi folosite toate resursele pe care tehnologia ni le pune la dispozitie in acest moment.

Data actualizare: 25-03-2016 | creare: 25-03-2016 | Vizite: 755
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul Afectiuni stomatologice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Afectiuni stomatologice
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK