Anumite substanţe chimice prezente în mediu, ambalaje şi recipiente pentru gătit cresc riscul de îngrăşare (studiu)

Data publicării: 15-02-2018

Anumite substanţe chimice, prezente în unele ambalaje, în tigăi antiaderente şi în unele haine impermeabile, ar putea favoriza creşterea în greutate, acestea interferând cu metabolismul, mai ales în cazul femeilor, conform unui studiu realizat recent în Statele Unite, citat de AFP şi The Independent.

Substanţele perfluoroalchilate (PAFS) au fost asociate cu tulburările hormonale, disfuncţii ale sistemului imunitar, nivelul ridicat de colesterol şi chiar şi apariţia tumorilor. Acum, acest studiu nou sugerează că expunerea la acestea poate îngreuna procesul de slăbire din cauza încetinirii ratei metabolismului, respectiv arderea unui număr mai mic de calorii în timpul activităţilor fizice. Din această cauză, PAFS sunt denumite de oamenii de ştiinţe şi ''substanţe obezogene''.

''Rezultatele noastre au permis, în premieră, descoperirea unei noi căi prin care PAFS pot interfera cu reglarea greutăţii corporale la oameni, contribuind astfel la epidemia de obezitate'', a declarat Qi Sun, autorul principal al studiului, care activează în cadrul Departamentului de nutriţie de la Universitatea Harvard.

Cercetarea, publicată în jurnalul PLOS Medicine, a analizat efectele a patru diete urmate pe o perioadă de doi ani. Oamenii de ştiinţă au monitorizat numărul de kilograme pierdute şi nivelurile de PAFS din sânge în cazul celor 621 de subiecţi supraponderali sau obezi.

În medie, participanţii au pierdut 6,4 kilograme în primele şase luni, însă au acumulat 2,7 kilograme în următoarea perioadă de un an şi jumătate.

''Cei care au luat mai mult în greutate sunt cei care au avut cel mai ridicat nivel de PAFS în sânge, această asociere fiind mai accentuată la femei'', se arată în studiu.

PAFS sunt substanţe prezente în mediul nostru de 60 de ani care au ajuns în mediul înconjurător contaminând chiar şi apa potabilă din apropierea zonelor industriale, a bazelor militare sau a staţiilor de tratare a apei, după cum s-a observat în Statele Unite.

''Ţinând cont de persistenţa PAFS în mediu şi în organismul uman, potenţialele lor efecte adverse rămân o problemă de sănătate publică'', a mai spus Qi Sun.

''Rezultatele indică faptul că reducerea sau evitarea expunerii la PAFS îi poate ajuta pe oameni să îşi menţină o greutate corporală stabilă după slăbire, în special în cazul femeilor'', a concluzionat un alt autor al studiului, Philippe Grandjean, cadru didactic la Harvard.

''Cunoaştem faptul că PAFS sunt prezente în ambalajele alimentelor, precum în cele folosite pentru fast-food şi în pungile de popcorn pentru microunde. Evitarea unor astfel de alimente poate reducere expunerea'', a subliniat Qi Sun.
Sursa: Agerpres, 15-02-2018, Vizualizari 219
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.