Anxietatea și alimentația

Anxietatea și alimentația

©

Autor:

Anxietatea și alimentația

Ce este anxietatea?

În linii mari, anxietatea ar putea fi definită ca o stare afectivă care poate genera o serie de tulburări printre care putem enumera nervozitatea, insecuritatea, teama sau îngrijorarea continuă. Anxietatea este practic o stare emoÈ›ională naturală pe care majoritatea persoanelor o experimentează mai mult sau mai puÈ›in pe parcursul vieÈ›ii ca reacÈ›ie la diverÈ™i stimuli. AceÈ™ti stimuli sunt de regulă factori de stres normali în viaÈ›a de zi cu zi, însă dacă aceÈ™tia se amplifică, odată cu magnitudinea simptomelor, situaÈ›ia ar putea scăpa de sub control, ajungându-se la tulburări anxioase severe. În cazul unor astfel de tulburări este necesară consultarea sfatului unui specialist care să găsească soluÈ›ia potrivită fiecărui pacient în parte. În marea majoritate a cazurilor, anxietatea este însoÈ›ită È™i de tulburări de altă natură cum ar fi cele legate de alimentaÈ›ie sau de abuzul de substanÈ›e calmante.

Tipuri de anxietate

De-a lungul timpului au putut fi identificate mai multe tipuri de tulburări emoționale:
  • Anxietatea generalizată: O stare emoÈ›ională care apare de regulă din pricina expunerii excesive la factori de stres È™i tensiune în viaÈ›a cotidiană. Aceasta se manifestă prin recurenÈ›a unor stări de irascibilitate uÈ™oară, insomnie È™i uÈ™oare deficienÈ›e de concentrare.
  • Fobia socială: Această stare este asociată cu frica de a inter-relaÈ›iona cu alte persoane. Este vorba despre un tip specific de frică de umilință în public care le face pe persoanele care suferă de această tulburare să evite spaÈ›iile publice, preferând de cele mai multe ori solitudinea.
  • Tulburările de panică: Acest tip de tulburări sunt de cele mai multe ori incontrolabile È™i apar intempestiv È™i repetitiv. Tulburările de panică pot apărea din pricina unei temeri iraÈ›ionale legate de un anumit loc/obiect/eveniment, etc.
  • Fobii specifice: De obicei astfel de fobii sunt caracterizate printr-o frică față de un anumit obiect/animal sau de o anumită situaÈ›ie.


Semnele și simptomele anxietății

Anxietatea se poate manifesta într-o mare varietate de moduri È™i afectează organismul la nivel psihic, comportamental sau emoÈ›ional. Trăită de toată lumea, într-o formă sau alta, anxietatea se poate manifesta prin diverse combinaÈ›ii de simptome.

  • Semnele fizice pot include: senzaÈ›ia de sufocare, palpitaÈ›ii, dureri la nivelul pieptului, dureri de cap, transpiraÈ›ie abundentă sau senzaÈ›ia de greutate în miÈ™care. Semnele emoÈ›ionale sunt caracterizate prin iritabilitate, neliniÈ™te È™i senzaÈ›ii continue de tensiune.
  • La nivel comportamental pot aparea simptome precum insomnia, nervozitatea exagerată sau tendinÈ›a de a evita anumite locuri sau situaÈ›ii. Totodată, anxietatea mai poate cauza È™i dezvoltarea unor gânduri obsesive legate de anumite temeri.

 

Asociația Americană de Diagnoză și Statistică Psihiatrică a identificat șapte criterii legate de anxietate:

  • O teamă persistentă de una sau mai multe situaÈ›ii legate de medii sociale în care o persoană este expusă unor persoane sau situaÈ›ii nefamiliare. Totoată este vorba È™i despre persoanele care au teama constantă de a fi judecate/evaluate de către alÈ›ii dezvoltând totodată o frică acută de a nu dezvălui celor din jur stările de anxietate prin care trec. Practic este vorba despre persoanele care trăiesc sub frica imposibilității de a rezista la situaÈ›ii potenÈ›ial umilitoare.
  • Expunerea la o anumită situaÈ›ie de temut poate provoca aproape instantaneu o stare profundă È™i incontrolabilă de anxietate. În aceste cazuri, putem vorbi despre dezvoltarea unor atacuri de panică;
  • Pacientul nu recunoaÈ™te faptul că frica sa nu este rezonabilă;
  • SituaÈ›iile care cauzează teamă sunt evitate sau în unele cazuri ele sunt înfruntate cu mare anxietate È™i stres;
  • Evitarea sau anticiparea situaÈ›iilor stresante, afectând în acelaÈ™i timp viaÈ›a de zi cu zi a pacientului, ajungându-se în cele mai rele cazuri la dezvoltarea unor adevărate fobii;
  • Pentru pacienÈ›ii care au vârste până la 18 ani, durata unui calup de stări de anxietate este de cel puÈ›in È™ase luni;
  • Frica sau dorinÈ›a de a evita anumite situaÈ›ii este în legătură difectă cu administrarea unor substanÈ›e psihotrope (droguri, alcool, combinaÈ›ii/exces de medicamente). (3)


Care este cauza anxietății? Legătura cu alimentația

Stările anxioase pot fi cauzate de numeroÈ™i factori. Printre cei mai frecvenÈ›i se numără factori legaÈ›i de mediu, genetică, factori psihologici/neurologici, abuzul de diverse substanÈ›e sau combinaÈ›ii între aceÈ™tia. În multe cazuri, o situaÈ›ie neplăcută trăită în trecut cauzează anxietate. Poate fi vorba despre anumite evenimente traumatizante precum pierderea unei persoane iubite, stresul cotidian sau relaÈ›ional, poate fi vorba despre reacÈ›iile adverse ale unui tratament, de anumite dereglări hormonale sau chiar de cazuri de anxietate în familie.

Aceasta afecÈ›iune este asociată cu alte tulburări care se dovedesc a fi recurente. Cea mai întâlnită tulburare asociată cu anxietatea este cea legată de alimentaÈ›ie, tulburare percepută ca o modalitate de a rezista la factorii de stres, la sentimentele de teama, practic la tot ce este cauzator de anxietate. AÈ™a cum spuneam, în cele mai multe cazuri anxietatea este acompaniată de tulburări de alimentaÈ›ie. În lupta cu aceste simptome neplăcute, menÈ›inerea controlului asupra unui stil de viață sănătos este extrem de dificilă. Deseori, dacă problema nu este tratată cu seriozitate, există riscul de a se ajunge la dereglări grave precum anorexia sau bulimia nervoasa. În foarte multe dintre cazuri diagnosticul este dual, fiind identificate atât anxietatea cât È™i tulburarea de alimentaÈ›ie. În legătură cu anxietatea, s-a constat că păstrarea unui echilibru în ceea ce priveÈ™te alimentaÈ›ia È™i exerciÈ›iile fizice poate ameliora simptomele deja instalate.

 

Foarte multe persoane care au probleme cu alimentaÈ›ia se confruntă cu stări de anxietate atunci când sunt expuse unor diverse situaÈ›ii, în special la contactul cu diverse medii sociale. Conform dicÈ›ionarelor medicale, anxietatea este un răspuns al organismului uman la unele presupuse amenințări sau pericole. Anxietatea este o combinaÈ›ie de schimbări biochimice la nivelul organisului, a trecutului, memoriei si a mediilor sociale ale pecientului. DeÈ™i anxietatea este de cele mai multe ori asociată cu frica, trebuie să È™tiÈ›i că cei doi termeni nu sunt sinonimi. Frica este un sentiment direct, canalizat pe răspunsul la un anumit eveniment sau la un obiect de care persoana este conÈ™tientă (de exemplu, apropierea unei furtuni puternice). Obiectele sau evenimentele care sunt unice sau specifice pentru un individ stârnesc de regulă anxietatea. Această stare poate avea o mare varietate de cauze, fiind un răspuns multidimensional la stimulii din mediul înconjurător al persoanei sau la diverÈ™i stimuli interni (de exemplu, starea de anxietate pe care o au persoanele ipohondre atunci când resimt un disconfort la nivelul abdomenului). (3)

Tratament

În cazul în care, bazat pe simptome clare, suspectaÈ›i că suferiÈ›i de tulburări în alimentaÈ›ie cauzate de stări anxioase, este recomandat să consultaÈ›i sfatul unui medic pentru a primi cel mai bun diagnostic È™i implicit tratament de specialitate. În cazul în care anxietatea È™i alimentaÈ›ia sunt legate, trebuie să È™tiÈ›i că este crucial ca ele să fie tratate simultan È™i cu aceeaÈ™i importanță. În cele mai multe cazuri, tratarea anxietății È™i a problemelor în alimentaÈ›ie include psihoterapie, terapie cognitiv-temperamentală, consilierea emoÈ›ională, dar È™i o gamă largă de medicamente care să relaxeze organismul, să îl ajute să se odihnească È™i să separe senzaÈ›ia de anxietate de cea legată de alimentaÈ›ie. Unul dintre cei mai importanÈ›i factori în tratarea anxietății este voinÈ›a, în strânsă legătură cu sprijinul È™i înÈ›elegerea celor din jur. (1)

 

Stările de anxietate împreună cu problemele legate de alimentaÈ›ie necesită un tratament deosebit, personalizat pentru fiecare pacient în parte pentru cele mai bune rezultate. În general tratamentul include psihoterapia, educarea pacienÈ›ilor cu privire la obiceiurile sănătoase de alimentaÈ›ie È™i tratamentele medicamentoase. Dacă totuÈ™i se consideră că viaÈ›a pacientului este supusă unor riscuri foarte mari, specialistul căruia vă adresaÈ›i poate sugera spitalizarea imediată. Tocmai pentru că acest subiect este foarte delicat, nu este recomandat să apelaÈ›i la automedicaÈ›ie. Va recomandăm să apelaÈ›i la serviciile unui psihoterapeut pentru a trata problema în mod adecvat. (4)

Psihoterapia

Psihoterapia individuală îi poate ajuta pe pacienÈ›ii care se confruntă cu stări de anxietate să înveÈ›e cum să renunÈ›e la obiceiurile lor nesănătoase, schimbându-le cu unele echilibrate. Totodată, aceÈ™tia sunt încurajaÈ›i să îÈ™i monitorizeze alimentaÈ›ia, dar È™i stările de spirit să dezvolte soluÈ›ii pentru problemele pe care le întâmpină È™i să exploreze opÈ›iunile corecte atunci când au de a face cu situaÈ›ii stresante.


Psihoterapia are È™i rolul de a ajuta la îmbunătățirea relaÈ›iilor interumane, dar È™i a atitudinii È™i a comportamenului pacienÈ›ilor. În cazul unor pacienÈ›i, terapia de grup s-a dovedit a fi mult mai folositoare. Psihoterapeutul va fi cel care va decide care este cea mai bună soluÈ›ie. În cazul copiilor diagnosticaÈ›i cu probleme în alimentaÈ›ie, recomandată ar fi terapia în familie.

Tratamentul medicamentos

Medicamentele nu pot vindeca stările de anxietate È™i problemele în alimentaÈ›ie. TotuÈ™i, ele pot ajuta la controlarea anumitor nevoi legate de mâncare sau la È›inerea în frâu a preocupărilor excesive legate de alimentaÈ›ie È™i dietă. Medicamente precum antidepresivele sunt în mod normal folosite pentru controlarea anxietății pacienÈ›ilor.

Spitalizarea

În cazul în care problemele de sănătate se agravează ajungându-se la anorexie È™i la refuzul de a mânca, medicul va recomanda cel mai probabil spitalizarea. Anorexia este asociată pierderii masive în greutate, motiv pentru care spitalizarea ar fi imperioasă. Fie că este vorba despre spitalizare medicală sau psihiatrică, în unele cazuri, ea este cea mai bună soluÈ›ie pentru ca viaÈ›a celor în pericol să fie salvată.


DeÈ™i psihoterapia este cea mai comună metodă de tratament, multe persoane nu privesc această măsură ca pe una serioasă. Este bine de È™tiut că psihoterapia nu este doar pentru cei bolnavi mental ci poate fi o soluÈ›ie pentru tratarea anxietății. În cazul în care suspectaÈ›i că suferiÈ›i de stări anxioase, vă recomandăm să apelaÈ›i la serviciile unui psihoterapeut cu ajutorul căruia să depășiÈ›i dificultățile. (2)

Unele statistici referitoare la problemele în alimentaÈ›ie s-au dovedit destul de interesante. Mai bine de jumătate din pacienÈ›ii care sufereau de tulburări în alimentaÈ›ie prezentau sau au întâmpinat în trecut stări de depresie È™i de anxietate. Depresia poate afecta persoanele care suferă de anorexie, o problemă destul de comună în zilele noastre. Persoanele care suferă de anorexie nu reuÈ™esc să se hrănească suficient pentru a păstra o greutate corporală sănătoasă, echilibrată, iar consecinÈ›ele sunt deseori tragice. Unele studii arată faptul că persoanele care suferă de anorexie prezintă un risc de suicid cu până la 50% mai mare decât persoanele sănătoase.

DeficienÈ›ele în alimentaÈ›ie încep de cele mai multe ori nevinovat, din dorinÈ›a de a scăpa de câteva kilograme în plus sau de a menÈ›ine un control în alimentaÈ›ie. Însă în unele cazuri, bunele intenÈ›ii ale celor care încearcă iau o turnură nefavorabilă, ajungându-se în cele mai multe cazuri la afecÈ›iuni grave precum bulimia sau anorexia nervoasă. Motivul pentru care un număr atât de mare de persoane sunt expuse riscului de a dezvolta probleme în alimentaÈ›ie nu este foarte clar. TotuÈ™i, unele studii au arătat cu certitudine că depresia este deseori un factor. De exemplu, în anul 2008, cercetătorii de la Universitatea Medicală din Pittsburgh în urma unui studiu au descoperit că 44% din pacienÈ›ii depresivi sau care sufereau de stări de anxietate aveau probleme în a-È™i controla alimentaÈ›ia.

Depresia È™i stările de anxietate pot duce la apariÈ›ia unor tulburări grave de alimentaÈ›ie, însă È™i reciproca este valabilă. O greutate corporală prea mică, împreună cu grave carenÈ›e de substanÈ›e nutritive, probleme asociate în mod normal anorexiei pot cauza schimbări negative la nivelul psihicului uman. Conform specialiÈ™tilor Institutului Medical Langone din New York, persoanele care se confruntă cu tulburări în alimentaÈ›ie nu au o părere foarte bun despre sine. Majoritatea devin obsedaÈ›i de perfecÈ›ionism, iar perfecÈ›ionismul se naÈ™te dintr-o grijă exacerbată față de alimentaÈ›ie. TotuÈ™i la baza acestor tulburări alimentare se află fără îndoială situaÈ›ii traumatice, stări anxioase È™i/sau depresii profunde.

Există persoane care găsesc refugiu în mâncare ajungând în marea majoritate a cazurilor la obezitate. După cum bine È™tim, obezitatea este de asemenea un motiv care conduce la stări depresive, făcându-i pe cei care au această problemă obsedaÈ›i de felul în care arată. În multe cazuri se poate ajunge la senzaÈ›ia de dezgust față de propria persoană, fapt ce cu siguranță împinge limitele ajungându-se fie la depresii severe, fie la bulimie nervoasă. Pentru a determina dacă stările de anxietate È™i depresia sunt în strânsă relaÈ›ie cu problemele în alimentaÈ›ie, medicii adresează un calup de întrebări bine determinat, întrebări care pot scoate la iveală aceste probleme. Iată câteva dintre acestea:

  • ResimÈ›iÈ›i scăderea apetitului?
  • AveÈ›i probleme legate de somn?
  • Vă confruntaÈ›i des cu stări de irascibilitate?
  • ResimÈ›iÈ›i o diminuare a libidoului?
  • Vă confruntaÈ›i cu sentimente de tristeÈ›e È™i singurătate?


Diagnosticarea acestor probleme nu este tocmai complexă, însă problema rezidă în găsirea unui tratament corespunzător. Până în prezent, au fost identificate două tactici diferite în tratamentul pacienÈ›ilor. Una dintre acestea a fost administrarea medicamentelor antidepresive sau a unor calmante stabilizatoare. În anul 2001, în timpul unui studiu la care au luat parte 35 de pacienÈ›i diagnosticaÈ›i cu anorexie s-a constatat la administrarea de Prozac (fluoxetin) poate ajuta destul de mult la stoparea simptomelor È™i a reapariÈ›iei lor. Persoanelor care aveau tulburări obsesive în alimentaÈ›ie, le-a fost prescris È™i administrat un medicament denumit Topamex (topiramat), medicament cunoscut pentru abilitatea sa de a reduce pofta de mâncare. Din păcate însă, de-a lungul timpului, foarte mulÈ›i pacienÈ›i afirmă revenirea simptomelor.

O altă metodă de combatere a stărilor de anxietate este terapia cognitiv-comportamentală, al cărui scop este schimbarea modului de gândire al oamenilor în special în ceea ce priveÈ™te alimentaÈ›ia È™i stilul de viaÈ›a, încurajând în acelaÈ™i timp adoptarea È™i menÈ›inerea unui stil de viață sănătos. Persoanele care au tulburări în alimentaÈ›ie È™i au dezvoltat o obsesie vis-a-vis de ideea de a fi din ce în ce mai slabe sunt încurajate prin intermediul acestei terapii să renunÈ›e la această idee È™i sunt îndreptate spre adoptarea unui ideal mult mai realist. Studiile de specialitate au arătat că acest tip de terapie este foarte eficientă È™i că ea poate reduce semnificativ simptomele bulimiei, în special pofta exagerată de mâncare, dar È™i nevoia de a regurgita.

Oamenii de È™tiință au mai demonstrat că încurajarea pacienÈ›ilor de a adopta un stil de viață echilibrat È™i deci sănătos este o metodă de real succes. Această teorie face uz de o combinaÈ›ie între educarea pacienÈ›ilor în legătură cu alegerile corecte în ceea ce priveÈ™te alimentaÈ›ia È™i unele tehnici speciale de monitorizare a progresului È™i a schimbărilor, una dintre cele mai populare fiind jurnalul alimentar. Totodată, atunci când situaÈ›ia le-o permite, medicii îi încurajează pe pacienÈ›i să devină mult mai activi fizic. Terapia cognitiv-comportamentală s-a dovedit a fi foarte bună de-a lungul timpului. În anul 2003, în timpul unui studiu la care au participat 33 de pacienÈ›i diagnosticaÈ›i cu anorexie nervoasă, doar 22% dintre cei care au beneficiat de această terapie au revenit la simptome în decursul următorului an, comparativ cu cei 53% care au avut parte doar de consiliere nutriÈ›ională în timpul tratamentului. Această terapie de succes se adresează È™i celor care au dificultăți în a-È™i controla pofta de mâncare. În cadrul unui studiu publicat în anul 2010, cercetătorii de la Universitatea Wesleyan din Connecticut au testat un program de opt sesiuni de terapie cognitiv-comportamentală pe 123 de pacienÈ›i care nu îÈ™i puteau È›ine în frâu pofta de mâncare. În urma celor opt sesiuni, pacienÈ›ii au fost capabili să îÈ™i stăpânească nevoia necontrolată de a mânca È™i au resimÈ›iÈ›i reducerea drastică a simptomelor de depresie È™i de anxietate.

Cea mai bună soluție

Dar totuÈ™i care metodă este mai bună? Fiecare dintre metodele prezentate are propriile avantaje È™i dezavantaje din punctul de vedere al experÈ›ilor. MedicaÈ›ia este soluÈ›ia facilă având în vedere că este uÈ™or de procurat, iar efectele care nu înlesnesc să apară îi încurajează pe mulÈ›i să aleagă această cale. Terapia cognitiv-comportamentală, pe de altă parte ar putea necesita o perioadă mai lungă de timp pentru ca rezultatele să poată fi identificate. Majoritatea pacienÈ›ilor au nevoie de trei până la È™ase luni de terapie, în timp de unii au nevoie chiar de mai mult timp, însă experÈ›ii au dovedit că această terapie este mult mai avantajoasă luând în calcul beneficiile pe termen lung.


Atunci când tratamentul medicamentos este întrerupt, posibilitatea de reapariÈ›ie a simptomelor creÈ™te simÈ›itor, mult mai mult însă decât în cazul celor care iau parte la È™edinÈ›e de terapie cognitiv-comportamentală. Odată stopat tratamentul medicamentos, organismul nu mai primeÈ™te niciun substitut, deci nu mai poate da randament de unul singur în faÈ›a stărilor de anxietate. Pe de altă parte, cu ajutorul È™edinÈ›elor de terapie cognitiv-comportamentală, pacientul are È™ansa să îÈ™i schimbe definitiv felul de a gÈ›ndi astfel încât la sfârÈ™itul perioadei de tratament corpul să poată lupta de unul singur, fără a mai avea nevoie de alte substitute medicamentoase.

 

Nu există vreun tratament magic pentru stările de anxietate combinate cu probelemele legate de alimentaÈ›ie. Până È™i cele mai avansate programe de cercetare în acest sens au dat greÈ™ de la un anumit punct. MulÈ›i pacienÈ›i se descurcă foarte bine cu problemele pe care le au în timpul tratamentului, însă în timp, simptomele È™i semnele revin. Primul pas recomandat de toÈ›i specialiÈ™tii este căutarea unui psihoterapeut care să înÈ›eleagă cu precizie gravitatea diagnosticului È™i care să îÈ™i dea interesul în a găsi cele mai bune soluÈ›ii pentru fiecare pacient în parte. Până la urma urmei, nici măcar cea mai avansată formă de terapie sau de medicină nu va avea efect dacă pacientul nu se dedică în totalitate acestora, având o voință puternică de a se schimba.

 

Cel mai important lucru atunci când vine vorba despre stări de anxietate este contactarea urgentă a unui terapeut care să găsească cele mai bune soluÈ›ii. AÈ™a cum am arătat mai sus, stările de anxietate, deÈ™i inofensive la început pot duce la probleme extrem de grave, a căror rezolvare este de lungă durată, anevoioasă, dar È™i foarte costisitoare. Recomandarea noastră este să menÈ›ineÈ›i un stil de viață sănătos, combinând o alimentaÈ›ie echilibrată cu activitatea fizică. Acestea vă vor ajuta să preveniÈ›i apariÈ›ia multor situaÈ›ii neplăcute. Dacă totuÈ™i însă suspectaÈ›i că suferiÈ›i de stări de anxiozitate È™i/sau de tulburări în alimentaÈ›ie, apelaÈ›i de urgență  medic.


Data actualizare: 16-01-2015 | creare: 02-12-2013 | Vizite: 15286
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea È™i stresul cronic pot creÈ™te riscul dezvoltării tulburărilor psihiatrice
  • DependenÈ›a față de tehnologiile mobile a fost asociată cu depresia È™i anxietatea
  • Anxietatea poate influenÈ›a negativ luarea deciziilor
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum