Anxietatea poate fi un factor de risc pentru demență?

©

Autor:

Anxietatea poate fi un factor de risc pentru demență?
Un studiu recent sugerează că anxietatea moderată sau severă poate duce în timp la demență.
Cercetarea a fost realizată de o echipă de la Universitatea din Southampton și a analizat legătura posibilă dintre starea sănătății mentale și demența cu debut tardiv, cea mai frecventă formă de demență.

Cercetări anterioare au sugerat că depresia poate crește riscul de demență, iar anxietatea apare de obicei împreună cu depresia, și de multe ori persoanele cu demență raportează anxietate cu mulți ani înainte de stabilirea diagnosticului de demență.

Nu se știa însă dacă depresia și anxietatea sunt doar simptome timpurii ale demenței sau factori de risc pentru aceasta.

Cercetătorii au analizat 3.500 de studii clinice ce au examinat legătura dintre depresie, cu sau fără anxietate și apariția demenței cu debut târziu. Dintre acestea, doar patru studii s-au axat fix pe subiectul dorit; mărimea eșantionului combinat din cele patru studii a fost mare, incluzând aproape 30.000 de persoane. Toate cele patru studii au găsit o corelație pozitivă între anxietatea moderată sau severă și dezvoltarea ulterioară a demenței.

Astfel, conform acestor rezultate, se pare că anxietatea poate fi un factor de risc independent pentru demența cu debut tardiv.

Legătura dintre anxietate și demență poate fi explicată prin reacția excesivă la stres declanșată de unele probleme mentale. Stresul ar putea astfel accelera procesul de îmbătrânire a celulelor creierului, ceea ce, la rândul său, poate accelera declinul cognitiv asociat vârstei.

Urmează cercetări suplimentare pentru a vedea dacă tratamentul anxietății ar putea avea un efect de reducere a riscului de demență.

Rezultatele meta-analizei au fost publicate în jurnalul BMJ Open.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 21-02-2021 | creare: 03-05-2018 | Vizite: 2087
Bibliografie
Could anxiety lead to dementia?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321688.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depresia la vârstnici
  • Anxietatea
  • Persoanele în vârstă „funcționează” mai bine dimineața
  •