Aproape 90 de persoane suspecte de trichineloza, internate, la Satu Mare

Data publicării: 05-06-2008

Aproape 90 de persoane au fost internate la Sectia de boli infecto-contagioase a Spitalului Judetean Satu Mare dupa ce au consumat carne de porc de la o macelarie din Foieni, transmite corespondentul ROMPRES.
Conform unui comunicat de presa al Institutiei Prefectului Satu Mare, deocamdata sunt internate 86 de persoane suspecte de trichineloza, acestea aflandu-se sub supravegherea medicilor.
Potrivit directorului Autoritatii de Sanatate Publica (ASP), dr. Dorina Dragos-Guran, s-a demarat o ancheta epidemiologica pe baza informatiilor primite de la pacienti pentru identificarea sursei de imbolnavire. Astfel, s-a ajuns la societatea comerciala Agrofieni SA, din comuna Foieni, unitatea de la care cetatenii sustineau ca ar fi cumparat unele produse din carne, respectiv, carnati de casa afumati si carne tocata.
Cercetarile efectuate au evidentiat faptul ca porcii din ferma apartinand societatii erau sacrificati la un abator din Baia Mare, unde insa au fost efectuate controalele sanitar-veterinare impuse de legislatie si existau documentele justificative pentru cantitatile de carne preluate de societatea din Foieni, produsele finite fiind comercializate prin doua puncte de desfacere, unul la sediul unitatii si un magazin din Piata agroalimentara din Carei.
Totodata, conducerea ASP a transmis o nota catre medicii de familie prin care li se recomanda sa acorde atentie persoanelor care se prezinta cu astfel de simptome si sa le indrume spre Sectia de boli contagioase pentru efectuarea primelor analize si stabilirea diagnosticului, aplicarea tratamentului corespunzator in fazele incipiente al bolii, care asigura refacerea totala a pacientului, in caz contrar existand riscuri de cronicizare.
Directorul Directiei Sanitar-Veterinare Satu Mare, Corneliu Ceica, a afirmat ca verificarile demarate, inca la anuntarea primelor cazuri de trichineloza, la societatea din Foieni au fost extinse in privinta perioadei de preluare a carnii de la abatorul din Baia Mare, mergandu-se pana la inceputul lunii mai.
Din declaratiile angajatilor de la societatea Agrofieni si din documente a reiesit ca, la inceputul lunii mai, ar fi fost introdusa in procesul de productie carnea provenita din carcasa unui porc nemarcata corespunzator sanitar-veterinar. Se banuieste ca unul din cei doi macelari ai societatii din Foieni, gestionar si la magazinul propriu de vanzare al firmei si internat si el cu suspect de trichineloza, ar fi fost cel care introducea in procesul de productie carne neverificata pentru a compensa cantitatile de produse finite ale societatii pe care le-ar fi vandut la domiciliul sau, aspecte care insa trebuie confirmate de institutiile abilitate.
Inspectorii sanitari si sanitar-veterinari au sigilat carmangeria societatii din Foieni, precum si cele doua magazine de vanzare, fiind pusa sub sechestru cantitatea de 1.255 kg de produse din carne. De asemenea, s-a reusit recuperarea unor cantitati de produse din carne de la cetatenii internati si trimise la analize.
Considerand grav acest caz, prefectul Radu Bud a solicitat institutiilor abilitate sa continue verificarile, inclusiv depunerea la Parchetul de pe langa Judecatoria Carei a unui denunt penal impotriva celui care ar fi vinovat de imbolnavirea unui numar atat de mare de persoane si mai ales stabilirea exacta a modului de infestare a produselor cu trichinella spiralis, luandu-se in calcul si o posibila utilizare a carnii de mistret. Totodata, la solicitarea prefectului, doi specialisti sanitar-veterinari de la Bucuresti vor sosi vineri la Satu Mare pentru a colabora cu autoritatile locale pentru finalizarea cercetarilor.
05-06-2008, Vizualizari 544
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.