Aproape 90 % din cazurile cu boala Lyme din România, depistate numai în Spitalul Clinic Judeţean Sibiu

Data publicării: 26-05-2012

Aproape 90% din totalul cazurilor cu boala Lyme sau borelioză din acest an, din România, au fost depistate numai în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, acesta fiind doar unul din cele patru spitale de stat din judeţ, unde există medici infecţionişti care pot să depisteze şi să trateze boala Lyme şi encefalita de căpuşă, conform datelor prezentate vineri, de specialişti, în timpul şedinţei Comisiei anti-căpuşe, reunite la Prefectura Sibiu.
Din cei peste 600 de pacienţi muşcaţi de căpuşe de la începutul anului şi până în prezent care s-au dus la cel mai mare spital de stat din judeţ, cel judeţean, 30 au fost diagnosticaţi şi trataţi de boală Lyme, a anunţat vineri, dr. Victoria Bîrluţiu, şefa Secţiei Infecţioase a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu.
"Avem 30 de cazuri de Lyme de la începutul anului, din care 17 confirmate serologic prin Direcţia de Sănătate Publică (DSP), celelalte 13 cazuri, noi i-am tratat, la 21 de zile le-am luat analiza de sânge, urmează să avem rezultatul, doar 60-70 la sută au rezultatele pozitive şi totuşi boala clinic este certă. (...) Cazurile venite la spital sunt din Sibiu, Răşinari, Sadu şi Mihăileni. Din municipiul Sibiu, pacienţii fuseseră muşcaţi de căpuşe în zona Cimitirului, Parcul Sub Arini, Muzeul ASTRA", a explicat dr. Victoria Bîrluţiu.
Aceasta a explicat că unul din pacienţii cu Lyme este suspect şi de encefalita de căpuşă, urmând ca vineri să îi fie trimise analizele de sânge la laboratorul DSP. Şi în urmă cu doi ani, un tânăr sibian a fost depistat de şefa Secţiei de Infecţioase din Spitalul Clinic Judeţean din Sibiu cu meningoencefalită, fiindu-i confirmate atât boala Lyme, cât şi encefalita de căpuşă.
Contrar celor prezentate de specialistul infecţionist, epidemiologul şef al DSP Sibiu, dr. Georgeta Marga, a afirmat că DSP nu a înregistrat niciun caz de encefalită de căpuşă în ultimii ani. De altfel, reprezentanta DSP a recunoscut vineri că inspectorii vor merge să dea amenzi clinicilor private, unde medicii recoltează analize în urma muşcăturii de căpuşe, depistează boala Lyme, dar nu o raportează oficial DSP-ului, încălcând legea.
În timp ce şefa celei mai mari secţii de Infecţioase din judeţul Sibiu, conferenţiarul univ. dr. Victoria Bîrluţiu a cerut să se aducă în România şi în Sibiu, vaccinul pentru encefalita de căpuşe, boală mult mai gravă decât Lyme, reprezentanta DSP a spus că nu consideră necesar importul vaccinului.
"Vreau să atrag atenţia că prin muşcăturile de căpuşă se pot transmite şi alte boli, dacă astăzi vorbim doar de boala Lyme, nu aş vrea ca ulterior să vorbim şi de alte afecţiuni şi în principal de encefalita de căpuşă care este cu siguranţă mult mai gravă decât boala Lyme şi pentru care există vaccin şi aş sugera factorilor în măsură să încerce să procure pentru sectorul silvic şi al populaţiei expuse la risc acest vaccin", a spus dr. Victoria Bîrluţiu.
Aceasta a explicat că nu doar la Sibiu s-au înmulţit peste măsură căpuşele, ci şi în zone din America şi Europa, cu climă şi vegetaţie apropiată, una din cauze fiind încălzirea globală.
Una din problemele cu care se confruntă medicii care tratează pacienţii muşcaţi de căpuşe în judeţul Sibiu este întârzierea cu care vin rezultatele la analizele de sânge. DSP a spus că rezultatele au venit în unele cazuri şi după două luni de zile, timp în care pacientul este tratat de infecţionist. Nu doar că vin cu întârziere, dar nu sunt nici bani pentru ca toţi sibienii muşcaţi de căpuşe să îşi facă testul gratuit la DSP. Astfel, preţul testului de sânge pentru muşcătura de căpuşă a ajuns la o clinică privată din Sibiu la 100 de lei.
"Ne-ar trebui un timp mai scurt, între momentul recoltării şi diagnostic, pentru că nu ne permitem să aşteptăm, noi iniţiem tratamentul. (...) Dacă avem la Sibiu până la sfârşitul anului 1.000 de cazuri, nu avem fondurile necesare pentru a ne permite testarea tuturor situaţiilor la DSP", a atras atenţia dr. Victoria Bîrluţiu.
Aceasta a explicat că pacienţii cu Lyme, dar fără pete roşii pe piele sau cei cu analiza negativă la Sibiu, dar cu forme de boală, sunt investigaţi cu ajutorul analizei Western blot, probele fiind trimise la Bucureşti.
În timp ce doctorii din Comisia anti-căpuşe de la DSP au spus că ar fi indicat să fie adus la Sibiu un specialist entomolog de la Institutul Cantacuzino, prefectul Sibiului, Ovidiu Sitterli, cel care conduce această comisie, a spus că prima dată vor fi consultaţi entomologii de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu (ULBS). Conform reprezentantului ULBS, doi profesori universitari sibieni sunt "foarte buni teoreticieni entomologi".
"Dacă s-ar putea la investigări la căpuşă, pentru că muşcăturile sunt foarte numeroase, excesive, poate că ar fi bine să ştim încărcătura de bacterii şi de virusuri pe care o au căpuşele, pentru ca populaţia să ştie că este sau nu expusă şi la un alt risc de transmitere a bolilor. Asta am putea-o face pornind din domeniul veterinar", a cerut vineri, dr. Victoria Bîrluţiu.
Reprezentantul Direcţiei Sanitar Veterinare a spus vineri, că face inspectorii fac controale şi acţiuni de deparazitare a animalelor împotriva căpuşelor, însă nu a putut preciza de ce 300.000 din cele 500.000 de oi din judeţul Sibiu nu au fost deparazitate sau dacă sunt controlate toate animalele înregistrate în judeţ.
În urma şedinţei de vineri a Comisiei anti-căpuşe, Ovidiu Sitterli, primul prefect care se ocupă de rezolvarea acestei probleme vechi de trei ani de zile în judeţ, a cerut ca toată lumea să ia măsuri clare de eradicare a căpuşelor, astfel încât să se ajungă la "zero cazuri de muşcături de căpuşe". Prefectul sibian s-a arătat foarte ferm în monitorizarea fiecărei instituţii implicate în lupta anti-căpuşe şi a promis că le va cere situaţia săptămânal, fiecărei instituţii subordonate.
Comisia anti-căpuşe s-a născut la Sibiu abia după vizita premierului Victor Ponta, care a spus că îl va trimite la Sibiu pe ministrul Sănătăţii, pentru a vedea care este situaţia clară în judeţul cu cei mai mulţi muşcaţi de căpuşe din România şi cei mai mulţi pacienţi cu boală Lyme. În urma celor două şedinţe ale Comisiei anti-căpuşe, s-a remarcat faptul că, cu excepţia Primăriei Sibiu, care a efectuat deja o dezinsecţie, urmând ca duminică să o facă pe a doua, a medicilor infecţionişti din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi a Direcţiei Silvice, singura instituţie unde tuturor angajaţilor li se fac testări gratuite pentru boli cauzate de căpuşe, nicio altă instituţie nu poate să justifice ce a făcut în aceşti trei ani pentru protejarea sibienilor de căpuşele periculoase.
Sursa: Agerpres, 26-05-2012, Vizualizari 754
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.