Aproape jumătate dintre întreruperile de sarcină din lume nu se desfăşoară în condiţiile de siguranţă necesare (OMS)

Data publicarii: 29-09-2017

Aproape jumătate dintre întreruperile de sarcină înregistrate în fiecare an în lume, adică 25,5 milioane dintr-un total de 55,7, nu se desfăşoară în condiţiile de siguranţă necesare, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), într-un studiu dat publicităţii joi, potrivit AFP.

Publicat în revista ''The Lancet'', studiul ''subliniază nevoia garantării accesului la avort potrivit legii, în special în ţările cu venituri mici, şi necesitatea înlocuirii metodelor mai puţin sigure cu metode sigure'', potrivit autorilor.

Studiul a fost realizat de OMS în colaborare cu institutul american Guttmacher, o organizaţie nonprofit specializată în drepturile reproductive.

Autorii raportului au folosit o scară cu trei niveluri pentru a evalua cu acurateţe practicile avortului: ''sigure'', ''mai puţin sigure'', ''cel mai puţin sigure''.

Un procent de 55% (30,6 milioane) de avorturi practicate între 2010 şi 2014 în lume sunt considerate ca fiind sigure, adică realizate de către personal calificat şi conform unei metode recomandate de OMS (prin administrate de medicamente, aspirare).

30,7% (17,1 milioane) dintre avorturi sunt considerate ca fiind ''mai puţin sigure''. Este cazul celor realizate de personal specializat, dar printr-o metodă învechită (cum ar fi chiuretajul), sau realizate cu mijloace sigure (prin folosirea misoprostol, un medicament utilizat pe scară largă), dar în lipsa personalului competent.

Avorturile ''cel mai puţin sigure'' (14,4%, reprezentând 8 milioane) sunt realizate de persoane care nu au pregătirea necesară şi folosesc metode periculoase sau invazive (ingerarea de substanţe caustice, introducerea de corpuri străine, folosirea unor băuturi tradiţionale).

Proporţia avorturilor considerate ''sigure'' este de 25%, cel puţin în regiuni precum Africa şi America Latină.

În America Latină, cea mai mare parte a avorturilor considerate ca insuficient de sigure intră în categoria ''mai puţin sigure'' şi nu în cea ''cel mai puţin sigure'' cum se întâmplă în Africa.

În ţările dezvoltate, 87,5% dintre avorturi sunt considerate ''sigure''.

Excepţia o face Europa de Est, unde proporţia de avorturi considerate ca insuficient de sigure este mai mare decât în Europa de Vest (14,2% faţă de 6,5%), ''fără îndoială din cauza folosirii practicilor medicale învechite precum chiuretajul''.

''Cea mai mare proporţie de avorturi considerate sigure se înregistrează în ţările unde legile sunt mai puţin restrictive, care au un nivel de dezvolare economică mai ridicat şi unde infrastructura sistemului de sănătate este mai dezvoltată'', precizează autorul principal al studiului, medicul Bela Ganatra de la OMS.
Sursa: Agerpres, 29-09-2017, Vizualizari 57
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK