Aproximativ 20 la suta din populatia tarii va fi vaccinata antigripal gratuit

Data publicării: 22-10-2007

Pentru campania de vaccinare antigripala din acest sezon s-au achizitionat 3,7 milioane doze de vaccin antigripal, cu o treime mai mult decat anul trecut.
    Aceasta este cea mai mare cantitate de vaccin achizitionata din 1990, anul acesta fiind pentru prima oara cand se vaccineaza gratuit aproape 20% din populatie.   
    Odata cu anotimpul rece, gripa revine in actualitate. Conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, guvernele si institutiile publice si private initiaza pregatiri in vederea limitarii efectelor devastatoare pe care le poate avea aceasta boala.
    In prezent, circula un nou subtip de virus gripal, provocand imbolnaviri, virus care deocamdata nu se raspandeste cu rapiditate. In aceste conditii, Organizatia Mondiala a Sanatatii a instituit faza de alerta 3. Conform ultimelor informari transmise de expertii OMS, in Indonezia au fost inregistrate deja 109 cazuri de gripa provocate de un virus cu potential pandemic, dintre care 87 au fost fatale.
    Vaccinul antigripal ce se administreaza anual protejeaza impotriva virusului gripei umane aflat in circulatie la momentul respectiv si care provoaca gripa sezoniera.
    Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda terapia cu medicamente antivirale ca singura forma de tratament pana la dezvoltarea unui vaccin specific, in cazul aparitiei pandemiei de gripa.
    Terapiile antivirale au un rol important inainte si la inceputul unei pandemii de gripa, fiind esentiale in reducerea ratei morbiditatii si mortalitatii.
    Pe perioada fazei initiale a pandemiei, produsele antivirale au un dublu rol - pot fi folosite in tratamentul bolii si in combaterea si limitarea raspandirii virusului, ca o profilaxie post-expunere, pentru persoanele care au venit in contact cu pacientii infectati. Expertii sunt de parere ca urmatoarea pandemie de gripa ar putea fi rezultatul unei mutatii a tulpinilor virale.
    Gripa sezoniera este data de virusul gripal uman circulant in sezonul actual, fata de care populatia se poate proteja prin vaccinare, virus care infecteaza tractul respirator superior si inferior: nasul, sinusurile, gatul, plamanii si urechea medie. Boala apare in mod curent in lunile de toamna si iarna si este caracterizata de focare epidemice care dureaza 6-8 saptamani.
     Debutul gripei este brusc, iar persoanele afectate reclama o stare generala proasta, simptomele obisnuite pentru gripa fiind febra, frisoanele, tusea, durerile musculare si articulare, cefaleea, oboseala si astenia.
     Formele cele mai severe, insotite de o rata mare a complicatiilor si deceselor apar mai ales la copii, varstnici si persoane cu boli cronice.
Sursa: Rompres, 22-10-2007, Vizualizari 478
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.