Aproximativ 36 de milioane de nevăzători la nivel mondial; numărul acestora s-ar putea tripla până în 2050 (studiu)

Data publicarii: 04-08-2017

La nivel mondial, în 2015, existau 36 de milioane de persoane nevăzătoare, potrivit unui studiu publicat joi care estimează că acest număr s-ar putea tripla până în 2050, odată cu creşterea demografică şi îmbătrânirea populaţie, informează AFP.

Creşterea numărului persoanelor nevăzătoare poate fi stopată dacă se va investi mai mult în dezvoltarea unor tratamente inovatoare, precizează autorii studiului publicat în revista britanică The Lancet Global Health.

Alte 217 milioane de persoane au deficienţe de vedere în grad moderat sau sever, cu 35% mai mult decât în anul 1990, iar numărul lor va creşte la 588 de milioane în 2050, estimează cercetarea care a colectat date din 188 de ţări.

Mai mult de un miliard suferă de presbiopie (prezbitism), o problemă a vederii de aproape care apare odată cu vârsta.

Aceste statistici contabilizează doar persoanele care nu beneficiază de o corecţie potrivită, a precizat pentru AFP Rupert Bourne, profesor la Anglia Ruskin University din Marea Britanie.

Potrivit definiţiei OMS, cecitatea înseamnă acuitate vizuală sub 1/20 sau un câmp vizual limitat la 10 grade sau mai puţin, în timp ce deficienţa vizuală severă corespunde unei acuităţi vizuale cuprinse între 1/20 şi 1/10, iar moderată între 1/10 şi 3,3/10.

Cercetătorii estimează că gradul de incidenţă a cecităţii la nivel global s-a diminuat de la 0,75% în 1990, la 0,48% în 2015, în timp ce procentul deficienţelor vizuale moderate şi severe s-a redus de la 3,83% la 2,90%. Scăderea se datorează creşterii nivelului de trai, programelor de sănătate publică, dezvoltării unor proceduri medicale precum chirurgia cataractei şi accesibilităţii serviciilor oftalmologice.

Studiul arată de asemenea discrepanţe geografice, cu o rată de incidenţă mai mare în ţările cu venituri mici din Africa subsahariană şi Asia.

Procentele sunt mai mari în Afganistan (1,98%) şi în Etiopia (1,86%), în comparaţie cu Islanda, Belgia sau Danemarca, unde incidenţa este de 0,08%. În Franţa, procentul este de 0,14%. Femeile sunt mai afectate de afecţiuni ale vederii, reprezentând 56% din totalul persoanelor nevăzătoare şi 55% din totalul persoanelor cu deficienţe de vedere.
Sursa: Agerpres, 04-08-2017, Vizualizari 64
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK