Aproximativ 66% dintre cazurile de cancer sunt cauzate de „ghinion” (Studiu)

©

Autor:

Aproximativ 66% dintre cazurile de cancer sunt cauzate de „ghinion” (Studiu)
De cele mai multe ori mutațiile genelor BRACA1 sau BRACA2  sunt blamate pentru apariția cancerului, precum și stilul de viață, expunerea la poluare sau radiații. Un nou studiu publicat în jurnalul Science arată că vasta majoritate a cancerelor este produsă de erori ale replicării ADN-ului.

Pentru a se reproduce, celulele se divid. De fiecare dată când are loc acest proces, pot să apară mici erori la nivelul ADN-ului. De obicei acestea nu produc efecte, dar dacă au lor în rânduri repetate la aceleași gene, pot cauza cancer.

Cercetătorii au analizat incidența acestor erori în cazul dezvoltării cancerului, comparându-le cu efectele fumatului, poluarea, mutațiile ereditare sau alți factori. S-a observat că zonele cu cele mai multe diviziuni celulare prezintă cel mai mare risc de cancer, cum e colonul, în timp ce locurile cu cele mai reduse diviziuni, cum ar fi creierul, prezintă probabilitate mai redusă de dezvoltare a cancerului.

Cu ajutorul unui algoritm matematic cercetătorii au analizat cazurile de cancer produse de modificări genetice, de erori de replicare ale ADN-ului sau cauzate de factori de mediu. Replicările eronate au fost vinovate pentru aproximativ două treimi dintre cazurile totale de cancer. Aceste valori diferă și în funcție de tipul cancerului: în cazul cancerului pulmonar, 65% au fost cauzate de factori de mediu și doar 35% de erori de replicare. În cazul cancerului de prostată, peste 95% dintre cazuri au fost produse de erori în replicarea ADN-ului. De asemenea, în cazul cancerelor în rândul copiilor, majoritatea sunt produse de erori de replicare.

După examinarea a 32 tipuri diferite de cancer, s-a tras concluzia că 66% dintre acestea au fost cauzate de hazard, de erori de copiere celulară, 29% produse de stilul de viață și factori de mediu și doar 5% determinate de mutații genetice moștenite.

Deși aceste cancere nu pot fi prevenite, diagnosticarea timpurie facilitează tratamentul și crește considerabil șansele de vindecare.

Sursa: Bigthink

Data actualizare: 06-01-2019 | creare: 10-04-2017 | Vizite: 2196
Bibliografie
More Cancers Occur by Random Chance Than for Any Other Reason, Study Finds, link: https://bigthink.com/philip-perry/more-cancers-occur-by-random-chance-than-for-any-other-reason-study-finds
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depistarea precoce a cancerului la femeie
  • Cancerul la sân – o amenințare care poate fi prevenită
  • Un dispozitiv nanometric ar putea depista și supraveghea evoluția cancerului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum