Aproximativ una din zece femei aflate la vârsta reproductivă suferă de depresie netratată (studiu)

Data publicării: 14-03-2018

Depresia afectează numeroase gravide şi proaspete mămici, însă reprezintă o problemă îngrijorătoare care vizează şi femeile cu vârste cuprinse între 20 şi 44 de ani. Circa 5% dintre persoanele de sex feminin aflate la vârsta reproductivă se luptă cu episoade de depresie majoră, iar alte 4% s-au confruntat cu depresie minoră, conform rezultatelor unui studiu recent, citat marţi de UPI.

Însă, niciunul dintre aceste grupuri nu beneficiază de îngrijire adecvată pentru această afecţiune. Mai puţin de o treime dintre femeile cu depresie majoră au fost tratate cu antidepresive, iar în cazul celor cu depresie minoră, doar 20% au primit un medicament antidepresiv.

"Depresia afectează femeile fertile care nu sunt însărcinate", a declarat autorul studiului, dr. Alexander Butwick, profesor asociat anesteziologie şi medicină perioperatorie la Facultatea de Medicină a Universităţii Stanford din California, Statele Unite.

"Prin îmbunatăţirea gradului de conştientizare a depresiei în perioada reproductivă am putea optimiza îngrijirea acordată înainte ca o femeie să rămână gravidă. Înainte de sarcină se pot începe consilierea şi tratamentele adecvate, fapt ce poate contribui la atenuarea depresiei în timpul sarcinii", a explicat Butwick.

Aproape 13% dintre femei prezintă depresie majoră în timpul sarcinii, potrivit cercetătorilor. Această problemă a fost asociată cu mai multe consecinţe grave, inclusiv cu autovătămarea sau sinuciderea mamei, dezvoltarea insuficientă a copilului, riscul de naştere prematură şi o calitate necorespunzătoare a relaţiei dintre mamă şi copil.

Peste jumătate dintre femeile care suferă de depresie în timpul sarcinii s-au confruntat cu episoade de depresie şi înainte de a rămâne gravide, au remarcat cercetătorii. Astfel, este ideală aplicarea unui plan de tratament în prealabil.

Însă, aproximativ jumătate dintre sarcinile din Statele Unite sunt evenimente neplanificate. De aceea, autorii studiului au dorit să afle câte femei sunt afectate de depresie în perioada fertilă.

În cadrul studiului au fost analizate informaţii dintr-un sondaj reprezentativ la nivel naţional privind starea de sănătate şi nutriţională din Statele Unite. Datele sunt colectate continuu în cicluri de doi ani. Pentru acest studiu, cercetătorii au luat în calcul informaţii din perioada 2007 - 2014.

Potrivit concluziilor, 5% dintre cele 3.705 femei aflate la vârsta reproductivă au suferit episoade de depresie majoră.

Dr. Chris Karampahtsis, psihiatru la Spitalul NYU Winthrop din Mineola, care supervizează un program maternal de sănătate mintală a analizat rezultatele studiului. "Depresia este tratabilă, însă trebuie identificată. Această cercetare a descoperit că situaţia a numeroase femei este subestimată sau acestea nu sunt tratate pentru depresie. Se demonstrează că în mod cert este nevoie de îmbunătăţirea depistării depresiei", a notat el.

Karampahtsis a subliniat că un sfert dintre adulţii care se confruntă cu simptome de depresie minoră dezvoltă în timp depresie majoră, o problemă de sănătate publică. "Intervenţia timpurie poate avea un impact semnificativ", a adăugat el.

Studiul a fost publicat în jurnalul Obstetrics and Gynecology.
Sursa: Agerpres, 14-03-2018, Vizualizari 163
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.