Arad: Numărul bolnavilor de TBC, în scădere cu circa 10% anual

Data publicării: 27-03-2017

Numărul bolnavilor de tuberculoză (TBC) a cunoscut în ultimii ani un trend descendent la nivelul judeţului Arad, conform conf. univ. dr. Gheorge Nini, conducătorul Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei la nivelul judeţului.

"În ultimii trei ani, incidenţa globală a cazurilor de TBC a scăzut cu circa 10 % anual. Astfel, în 2016, incidenţa îmbolnăvirilor de TBC a fost de 74% la 100.000 de locuitori, faţă de 82% la 100.000 de locuitori, cât a fost în anul 2015. De menţionat că, în anul 2016, incidenţa îmbolnăvirilor de TBC la nivel naţional a fost de 65% la 100.000 de locuitori, Aradul situându-se, astfel peste media pe ţară, undeva la mijlocul unui clasament pe judeţe din punct de vedere al incidenţei îmbolnăvirilor de TBC", a declarat vineri, pentru AGERPRES, Gheorghe Nini.

Potrivit sursei citate, în anul 2016, au fost depistate 317 cazuri noi sau de recidivă, faţă de 242 cazuri, raportate în 2015.

A scăzut, de asemenea, numărul copiilor depistaţi cu TBC, de la 5 în 2015, la 3 în 2016.

"Per ansamblu, putem spune că stăpânim boala la nivel de judeţ, o contribuţie importantă având în acest sens Consiliul Judeţean Arad, în primul rând prin susţinerea financiară a construirii noului spital TBC din municipiu, care funcţionează ca secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, singurul spital de profil construit în România în ultimii 10 ani, cu circuite care respectă toate normativele OMS", a afirmat Gheorghe Nini.

Potrivit acestuia, clădirea în care spitalul s-a mutat în urmă cu circa două săptămâni a fost construită de la zero, pe un teren aparţinând administraţiei judeţene şi asigură condiţii deosebite atât bolnavilor, cât şi personalului medical. Bolnavii sunt cazaţi în saloane cu câte 3- 4 paturi, fiecare cu grup sanitar propriu. În total sunt 120 de paturi, 80 pentru TBC şi 40 pentru pneumologie de Urgenţă Arad. Spitalul are un număr de 7 medici, 30 de asistente şi 10 infirmiere, având aproximativ jumătate din necesarul de personal cu calificare medie.

"Dacă în ceea ce priveşte medicamentele nu ne-am putut plânge niciodată că ne-ar fi lipsit vreunul, avem probleme în ceea ce priveşte dotările. În primul rând, este vorba de aparatul Roentgen, ce o vechime de circa un an, este montat, dar nu are autorizaţie de funcţionare. Ni s-a promis că într-o lună aparatul va fi autorizat, dat tot nu va putea fi folosit dacă nu va ajunge şi digitizorul. Aparatul (digitizorul -n.r.) este pus pe SEAP de către CJ Arad şi nu ne rămâne decât să sperăm că într-o lună va ajunge şi el", a arătat Gheorghe Nini.

Până atunci, pentru a face radiografii pulmonare, bolnavii sunt transportaţi cu ambulanţele până la Dispensarul TBC, lucru ce implică un stres suplimentar pentru bolnavi şi, nu în ultimul rând, costuri suplimentare.

"Trebuie spus, de asemenea, că în curând, în dotarea noastră va intra un aparat foarte performant, numit Gene Expert , cu care, prin analiza sputei pacientului, poate fi pus, în numai două ore, un diagnostic exact şi, de asemenea, poate fi stabilit tratamentul recomandat. Preţul aparatului este de 50.000 de euro, finanţarea fiind făcută tot de CJ Arad", a adăugat Gheorghe Nini.

Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei este marcată în fiecare an la 24 martie, zi în care, în 1882, Robert von Koch anunţa descoperirea bacilului care provoacă tuberculoza.

În România, tuberculoza este o problemă de sănătate publică. Suntem singura ţară membră a Uniunii Europene cu cele mai multe cazuri noi de TBC înregistrate, incidenţa globală TBC fiind de 6,5 ori mai mare decât în UE şi de 1,9 ori mai mare decât în Regiunea OMS Europa.

În România, în anul 2016 s-au înregistrat 12.836 cazuri noi de TBC (cazuri noi şi recidive), din care peste 530 sunt cu TB MDX/XDR.

1.100 de persoane mor anual de TBC şi alte 16.000 sunt diagnosticate, majoritatea din rândul populaţiei tinere şi active.

Scopul final al luptei împotriva acestei boli îl constituie eliminarea tuberculozei ca problemă de sănătate publică până în anul 2050.
Sursa: Agerpres, 27-03-2017, Vizualizari 113
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.