Ardei iute - Capsicum minimum

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Capsicum minimum

Denumire populara: adrei iute

Habitat: Planta originara din America tropicala si Africa, dar se cultiva pe larg.

Recoltare: Ardeii se culeg atunci cand sunt copti si se usuca la umbra.

Partile utilizate: Fructul.

Actiune: Stimulant, carminativ (care favorizeaza expulzarea gazelor intestinale), anticataral (combate guturaiul), stimuleaza salivatia, irita pielea, antimicrobian.

Indicatii terapeutice: Ardeiul iute este cea mai eficienta dintre plantele stimulatoare ale intregului organism. Stimuleaza circulatia sangelui, intarind arterele, inima, capilarele si nervii. Ca tonic general, este remediu specific pentru sistemele circulator si digestiv. Poate fi utilizat pentru constipatie cu meteorism si colici. Ardeiul iute poate fi utilizat si pentru stimularea circulatiei periferice deficitare, ce duce la maini si picioare reci. Extern, este utilizat ca substanta iritanta locala in probleme ca lumbago si dureri reumatice. Ca unguent ajuta la degeraturi, utilizat cu moderatie. Ca gargara pentru laringita se combina bine cu smirna. Aceasta combinatie este buna si ca spalatura antiseptica.

Capsicum minimum este un stimulent puternic, producand in doze mari varsaturi, purgatie, dureri de stomac si intestine, caldura si inflamatie la stomac, ameteala si intoxicatie. Infuzia este utilizata pentru raceli, guturai, etc. Remediul este util in special persoanelor in varsta, cand energia este scazuta, vitalitatea este minima si reactiile sunt incete. Ardeiul iute amelioreaza in parte muschii durerosi si obositi, amorteala in incheieturi. Extern, infuzia si tinctura sunt utilizate ca gargara stimulanta pentru scarlatina. Tinctura concentrata este recomandata pentru degeraturi si dureri de dentare.

Indicatiile specifice includ - depresie adanca si debilitate, indigestia atonica a alcoolicilor, delirium tremens, colici, frisoane, extremitati reci, cu buze albe si puls scazut, congestie, gura uscata, hemoroizi cronici.

Preparare si administrare: Infuzie - se toarna o cana de apa fierbinte peste jumatate - 1 lingurita de planta si frunze uscate si se lasa la infuzat 10 min. O lingura din aceasta infuzie se amesteca cu o cana de apa fierbinte si se bea cand este necesar. Tinctura - 0,25-1 ml de tinctura de trei ori pe zi sau cand este nevoie.

Data actualizare: 02-02-2019 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 9965
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de ardei iute reduce riscul de mortalitate
  • Capsaicina - beneficiile consumului de ardei iute
  • Piquin chili, un ardei exotic cu potențial valoros pentru sănătate, în condiții optime de cultivare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum