Argila

Argila

©

Autor:

Argila
Argila este utilizata de multe secole ca remediu natural, cu aplicatii in medicina si in cosmetica. Administrata intern, argila si-a dovedit proprietatile benefice in diverse afectiuni, iar aplicatiile externe sunt cel mai adesea folosite pentru a elimina surplusul de grasime, murdaria si substantele toxice de pe piele, si in acelasi timp pentru a exfolia si stimula circulatia sangelui. Argila exista in sortimente diverse, identificate dupa continutul de minerale, culoare si locul din care provin, avand si texturi diferite - de la grunjoasa si greoaie la fina si pufoasa.

Argila - remediu pentru diverse afectiuni:

Utilizare externa a argilei:
* Leziuni la nivelul osului si muschilor, in urma unor traumatisme
* Sindromul de tunel carpian
* Hipertensiune; migrene
* Boli de piele - acnee, eczeme, eruptii, etc.
* Contuzii, arsuri, contorsii, etc.
* Infectii bacteriene grave (cangrena)
* Afectiuni musculare
* Curatarea profunda si intinerirea pielii
* Calculi biliari
* Bronsita si sinuzita

Utilizare interna a argilei:
* Detoxifierea sistemului digestiv si a intregului organism
* Paraziti interni
* Impotriva radicalilor liberi
* Dureri de stomac
* Fixeaza oxigenul in fluxul sanguin
* Candida
* Purificarea organismului de metale grele
* Insuficienta hepatica si biliara

Argila ca remediu cosmetic

In comert argila se gaseste sub forma de prafuri, care se utilizeaza in amestec cu apa, pana se obtine o pasta. Amestecul se face chiar inainte de folosire, deoarece apa se evapora si argila se intareste. Se lasa pe fata aproximativ 15 minute, sau doar 5 minute daca aveti tenul uscat. Mastile cu argila purifica si dezintoxica pielea, au efect cicatrizant si revigoreaza celulele.

* Aceste masti pot fi combinate si cu diferite uleiuri, in special pentru tenurile mai uscate si sensibile. In loc de apa puteti folosi si infuzii de plante sau, daca aveti tenul mai uscat, miere, iaurt, lapte sau glicerina.
* Daca aveti tenul gras puteti adauga in masca cu argila otet de mere, zeama de lamaie, suc de castraveti, ou, tinctura de propolis.
* Pentru tenul acneic se poate adauga otet, zeama de lamaie si 1 - 2 picaturi de ulei esential de arbore de ceau sau levantica.
* Masca antirid poate fi alcatuita din 2 linguri de argila, 2 lingurite d emiere, 20 g decoct de radacina de nalba si apa. Se poate adauga si zeama de lamaie.
* Argila cu ulei de masline si galbenus este benefica pentru tenurile deshidratate.

Tipuri de argila

Argila africana Rhassoul

Acest tip de argila provine din muntii Atlas ai Marocului, tara in care este utilizata de multi ani in ingrijirea pielii, in sapunuri si sampoane. Argila Rhassoul are un continut foarte ridicat de minerale: siliciu, magneziu, fier, calciu, potasiu si sodiu, fiind o adevarata binefacere pentru piele. Datorita acestor minerale si proprietatilor astringente si absorbante, argila este un remediu eficient pentru curatare si detoxifiere. In studiile clinice, argila Rhassoul s-a dovedit a fi benefica pentru elasticitatea pielii, porii blocati, exfoliere, ten gras, ten si scalp uscat.

Argila rosie

Este mai putin utilizata in tratamentele faciale, deoarece confera o tenta rosiatica. Aceasta culoare se datoreaza oxidului de fier si cupru. Argila rosie are efect benefic pentru pielea de tip normal, uscata si sensibila, administrata intern.

Argila alba - Caolin

Datorita proprietatilor absorbante si continutului de minerale, caolinul este cea mai utilizata argila in compozitia produselor cosmetice. Argila alba este alcatuita din particule foarte fine, avand o consistenta pufoasa. Argila alba indeparteaza cu delicatete impuritatile din piele, fara a indeparta si uleiurile naturale, in acelasi timp exfoliind pielea si stimuland circulatia sangelui. Argila alba este recomandata pentru toate tipurile de piele, in special pentru cele sensibile si uscate. Ca masca purificatoare, caolinul are efect antiseptic si curata si regenereaza epiderma.

Argila roz

Acest tip de argila reprezinta combinatii in diverse proportii de argila rosie si alba. Este utilizata pentru actiunea sa de dezinfectare si catifelare a pielii, pentru tenurile sensibile sau acneice, precum si cele imbatranite, avand efect benefic asupra ridurilor.

Argila Fullers - argila de piuare

Roca sedimentara de culoare gri-verzuie, utilizata mai ales ca agent de inalbire al pielii. Este compusa in special din aluminiu, siliciu, oxid de fier, oxid de calciu si magneziu. Aceasta argila absoarbe grasimile din piele, fiind recomandat pentru acnee si tenurile grase. Amestecat cu zeama de lamaie si apa de trandafiri, acest tip de argila poate fi utilizat in tratarea cicatricilor produse de arsuri si acnee.

Bentonit - montmorillonit

Roca argiloasa ce contine peste 70 de minerale si care este utilizata in mod traditional, ca remediu intern pentru deficientele de minerale, anemie, ulcer, diaree, hemoroizi. Extern, acest tip de argila este utilizat la impachetari, bai si cataplasme, pentru a absorbi umpuritatile, toxinele si metalele grele.

Argila verde

Datorita micro moleculelor sale, argila verde are o mare putere de absorbtie, "sorbind" toate uleiurile, substantele toxice si impuritatile din piele. Aceasta argila contine 45% siliciu, 5, 6% aluminiu, 4, 4% oxid de fier, 4, 2% magneziu si are o actiune tonifianta, stimuland aportul de sange in celulele lezate. Argila verde este folosita intratamentul tenului acneic, precum si pentru a ameliora durerile musculare si articulare, eczemele si arsurile solare. Se poate folosi si pe scalp, pentru a regla secretiile de sebum. Nu este indicata pentru tenurile uscate sau sensibile.

Argila albastra

Aceasta argila este bogata in saruri de cupru si crom, fiind benefica pentru tenurile grase. Provine din Bulgaria si este utilizata in masti pentru pielea deshidratata, dar si pentru tenurile acneice si grase. Albeste tenul si amelioreaza ridurile.

Argila galbena

Mastile cu argila galbena stimuleaza circulatia sangelui, oxigenand si tonifiind pielea. Este recomandata pentru tenurile normale si mixte.

Data actualizare: 24-01-2020 | creare: 03-09-2009 | Vizite: 15043
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Beneficiile mineralelor din argile asupra pielii
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum