Arsenicul din pește și fructele de mare ar putea afecta sănătatea tiroidei
©
Autor: Mancaș Mălina
Arsenicul este cunoscut pentru efectele asupra tiroidei, ducând la creșterea patologică a nivelului de TSH. Acesta este un hormon important pentru metabolismul normal, iar conform unui studiu recent, arsenicul din fructele de mare și pește, deși în cantitate prea mică pentru a cauza intoxicații de cele mai multe ori, poate afecta activitatea tiroidei.
TSH-ul este un hormon eliberat de glanda pituitară. Stimulează tiroida să capteze iodul din sânge necesar pentru producerea enzimelor ce sunt esențiale pentru menținerea metabolismului sănătos. Alte cercetări au arătat că o cantitate crescută de arsenic alimentar duce la afectarea funcției tiroidei și întrerupe metabolismul normal. De fapt, Organizația Mondială a Sănătății consideră arsenicul ca fiind unul dintre principalele 10 probleme majore de sănătate publică.
În studiul recent, publicat în Journal of Trance Elements in Medicine and Biology, autorii discută rolul alimentelor cu un conținut ridicat de arsenic și modul în care contribuie la întreruperea funcției tiroidiene. Studiul s-a axat pe fructele de mare și pește, alimente cunoscute ca cele mai mari surse de arsenic.
La studiu au participat 38 de persoane sănătoase cu vârste între 20-40 ani care au consumat 150 g somon, cod sau midii timp de 14 zile. Un grup de control a consumat în schimb câte 150g cartofi. Înainte și după regim, subiecților le-au fost preluate probe de sânge pentru măsurarea arsenicului, iodului și seleniului (indicatori ai funcției tiroidiene), dar și a enzimelor care reflexă nivelul exact de activității tiroidiene.
În cercetări anteriorare, codul a prezentat cel mai are nivel de arsenic, urmat de midii și somon. După 14 zile de consum, s-a observat o creștere cu 20-60% a nivelului de arsenic din organism. Contrar cercetărilor anteriore, somonul a produs cel mai mare nivel de arsenic, în timp de codul cel mai puțin, deoarece somonul este un pește gras, iar arsenicul se depune în ficat, nu în grăsime.
Astfel, cantitatea crescută de arsenic din peștele consumat a produse dereglări moderate ale activității tiroidiene și a nivelului de TSH. Cu toate acestea, repercusiunile exacte ale arsenicului din fructele de mare și pește asupra tiroidei necesită cercetări aprofundate.
Sursa: Medical News Bulletin
TSH-ul este un hormon eliberat de glanda pituitară. Stimulează tiroida să capteze iodul din sânge necesar pentru producerea enzimelor ce sunt esențiale pentru menținerea metabolismului sănătos. Alte cercetări au arătat că o cantitate crescută de arsenic alimentar duce la afectarea funcției tiroidei și întrerupe metabolismul normal. De fapt, Organizația Mondială a Sănătății consideră arsenicul ca fiind unul dintre principalele 10 probleme majore de sănătate publică.
În studiul recent, publicat în Journal of Trance Elements in Medicine and Biology, autorii discută rolul alimentelor cu un conținut ridicat de arsenic și modul în care contribuie la întreruperea funcției tiroidiene. Studiul s-a axat pe fructele de mare și pește, alimente cunoscute ca cele mai mari surse de arsenic.
La studiu au participat 38 de persoane sănătoase cu vârste între 20-40 ani care au consumat 150 g somon, cod sau midii timp de 14 zile. Un grup de control a consumat în schimb câte 150g cartofi. Înainte și după regim, subiecților le-au fost preluate probe de sânge pentru măsurarea arsenicului, iodului și seleniului (indicatori ai funcției tiroidiene), dar și a enzimelor care reflexă nivelul exact de activității tiroidiene.
În cercetări anteriorare, codul a prezentat cel mai are nivel de arsenic, urmat de midii și somon. După 14 zile de consum, s-a observat o creștere cu 20-60% a nivelului de arsenic din organism. Contrar cercetărilor anteriore, somonul a produs cel mai mare nivel de arsenic, în timp de codul cel mai puțin, deoarece somonul este un pește gras, iar arsenicul se depune în ficat, nu în grăsime.
Astfel, cantitatea crescută de arsenic din peștele consumat a produse dereglări moderate ale activității tiroidiene și a nivelului de TSH. Cu toate acestea, repercusiunile exacte ale arsenicului din fructele de mare și pește asupra tiroidei necesită cercetări aprofundate.
Sursa: Medical News Bulletin
Data actualizare: 28-07-2017 | creare: 28-07-2017 | Vizite: 3127
Bibliografie
Arsenic in Seafood May Impact Thyroid Health, link: https://www.medicalnewsbulletin.com/arsenic-in-seafood-may-impact-thyroid-health/ ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Hipertiroidism
- Hipotiroidism
- Hipotiroidia primară și secundară
- Hipertiroidia hipofizara (indusa de TSH)
- Gușa simplă (netoxică)
- Tireotoxicoza
- Boala Basedow-Graves-Parry
- Gușa multinodulară toxică
- Tumorile tiroidiene (neoplasme tiroidiene)
- Tiroiditele
- Tiroida
- Tiroida mărită se poate observa - cum îți dai seama
- Iod
- Tiroida
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Tiroida doare?
- Glanda tiroida, gusa nodulara
- Tiroidita cronica autoimuna - nu exista tratament pentru o astfel de boala?
- Interpretare analize tiroida
- Rezultatul in urma operatiei de tiroida
- Analize glanda tiroida
- Intrebare tsh 14 3
- Tiroida - analize
- Tiroida si sarcina