ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Dermatologie și venerologie Dermatologie și venerologie Iasi

Vitiligo

Autor: Artenie Claudia

Vitiligo este o afectiune cutanata caracterizata prin prezenta unor placi albe de dimensiuni variabile, asimptomatice, cu un important impact social. Vitiligo este caracterizat prin disparitia melanocitelor din piele,  asociindu-se foarte frecvent cu boil tiroidiene sa afectiuni autoimune.Factorul genetic joaca si el un rol major. Debutul bolii este datorat unui stress important, traumatism fizic( apar leziuni de vitiligo la local traumatismului), altex boil cronice. Expunerea solara intensa poate accentua leziunile de vitiligo.

La examenul clinic al pacientului se observa pete/placi albe de dimensiuni variabile , uneori simetrice, prezente frecvent pe fata, axile, zona genitala etc. 

Diagnosticul afectiunii este in primul rand clinic.Analizele de laborator sunt obligatorii, datorita asocierii cu afectiuni tiroidiene, afectiuni autoimmune .Diagnosticul de laborator poate  fi completat de examenul anatomopatologic, examenul lampa wood.

Tratamentul consta in :creme cu factor de protectie mare , produse de camuflaj( creme colorate/ bb cream), tratamentul medicamentos propriu-zis. Fototerapia UVB, UVA,  alaturi de dermatocorticoizi, si inhibitori de calcineurina obtin remisiuni de lunga durata. Raspunsul la tratament este si in functie de vechimea bolii. 

Vitiligo este o afectiune cronica, cu evolutie diferita in functie de pacient.