Asociaţia Moaşelor Independente: Nu avem norme de practică pentru profesie

Data publicarii: 27-04-2017

Noul proiect de lege privind exercitarea profesiei de moaşă prevede înfiinţarea Colegiului Naţional al Moaşelor din România şi realizează o armonizare cu legislaţia europeană din acest domeniu, a declarat miercuri preşedintele Asociaţiei Moaşelor Independente, Melania Tudose, la o conferinţă de specialitate.

Potrivit acesteia, 712 moaşe sunt licenţiate, însă doar 591 lucrează în instituţiile de stat.

"Profesia de moaşă în România este reglementată, nu avem norme de practică şi de aceea nu se prea cunosc limitele în care îşi poate desfăşura moaşa activitatea. Nu există o organigramă foarte bine stabilită. Moaşele care termină facultăţile nu pot să se angajeze, nu sunt scoase posturi la concurs. Multe dintre fetele noastre pleacă. La momentul acesta, am înţeles că avem 712 moaşe licenţiate, dar doar 591 lucrează în instituţiile de stat", a spus Tudose.

Proiectul legislativ, prezentat în cadrul conferinţei "Accesul moaşelor la îmbunătăţirea sănătăţii materno-infantile", va fi depus la Parlament.

Legislaţia europeană prevede că moaşa trebuie să acopere toată aria de servicii de îngrijire a femeii sănătoase de vârstă fertilă, de la contracepţie şi până la pregătire pentru naştere, îngrijire după naştere, asistenţă în alăptare, testarea pentru cancerele din aria ginecologică, identificarea femeilor cu risc crescut pentru diverse patologii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că aproape 90% din serviciile medicale de care are nevoie o femeie de-a lungul sarcinii şi lăuziei pot fi asigurate de moaşe, care au absolvit un program de licenţă, aşa cum este cel din România.
Sursa: Agerpres, 27-04-2017, Vizualizari 93
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK