Asocierea neurologică dintre somn și anxietate

Asocierea neurologică dintre somn și anxietate

Poate că mulți dintre noi ne-am confruntat cu stări de anxietate, stres sau neliniște care s-au manifestat asupra calității somnului. Se pare că anxietatea și insomniile sunt interconectate la nivel neuronal, influențându-se reciproc.

 

Adaptarea la un nou mediu sau situație de stres generează o stare emoțională ce duce la un comportament vigilent, alterând starea psihologică prin modularea funcțiilor autonome și endocrine. Nucleii pat ai striei terminale (bed nucleus of the stria terminalis - BNST) sunt considerați ca un element cheie în răspunsul la stres, teamă sau anxietate. Aceștia controlează reacțiile endocrine și autonome ca răspuns la stimulii emoționali, împreună cu exprimarea comportamentului de anxietate sau teamă.

Cercetătorii din cadrul Institutului Internațional de Medicina Integrativă a Somnului de la Universitatea din Tsukuba au arătat că stimularea neuronilor GABAergici din nucleii pat ai striei terminale pe durata somnului nonREM la cobai a dus la tranziția imediată spre o stare de vigilență și alertă fără acțiunea orexinelor, neuropeptide extrem de importante în menținerea stării de alertă.

Studiul arată rolul sistemului BNST - GABAergic în controlul somn/alertă și conferă date importante privind patofiziologia insomniei și rolul orexinei în reglarea stării de excitare neuronală, ceea ce poate favoriza și susține dezvoltarea de noi remedii pentru această problemă a somnului.

Sursa: Science Daily


Data actualizare: 05-07-2017 | creare: 05-07-2017 | Vizite: 372
Bibliografie
The secret connection between anxiety, sleep, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170701081720.htm
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Psihoterapia experiențială centrată pe emoție în tulburările anxioase
  • Anxietatea
  • Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK