Aspirina ar putea scădea riscul general de cancer

©

Autor:

Aspirina ar putea scădea riscul general de cancer
Aspirina este bine cunoscută pentru beneficiile ei variate când vine vorba de sănătate, iar un studiu recent, condus de cercetătorii de la Universitatea Harvard, indică faptul că medicamentul ar putea scădea riscul dezvoltării cancerului.

Conform acestui studiu, consumul regulat de aspirină ar reduce riscul de cancer, în general cu 3 procente, în principal datorită efectelor sale asupra cancerului colorectal și asupra altor tumori ale tractului gastrointestinal.
În timp ce oamenii de știință cunosc deja impactul aspirinei asupra acestor tipuri de cancere și asupra altor tipuri de tumori, studiul estimează pentru prima dată efectele secundare asupra riscului general al dezvoltării maladiei.

Pentru a investiga impactul aspirinei, cercetătorii au examinat două studii americane diferite – Nurses’ Health Study (1980-2010) și Health Professionals Follow-Up Study (1986-2012) – care conțin datele a aproximativ 136,000 de participanți, adunate timp de 32 de ani.

Descoperirile, raportate în JAMA Oncology, sugerează că folosirea regulată a aspirinei reduce riscul de cancer cu 19% și scade riscul dezvoltării oricărui tip de cancer gastrointestinal cu 15%.

Cu toate acestea, conform cercetătorilor, există o serie de alte tipuri de cancer asupra cărora aspirina nu are acest efect, neavând nicio influență observabilă în ceea ce privește riscurile dezvoltării cancerului de sân, de prostată sau al cancerului pulmonar.

Când aceste alte tipuri de tumori sunt luate în considerare, administrarea regulată a aspirinei reduce riscul total cu 3% în medie – poate părea scăzut, dar este cu siguranță semnificativ.

Dar ce înseamnă consumul „regulat” de aspirină, despre care se discută în studiu? Cercetătorii l-au definit ca fiind consumul de o tabletă standard sau cu doză mică, cel puțin de două ori pe săptămână. După cum arată statisticile, avantajul protector al medicamentului a apărut după o utilizare continuă pe o perioadă de 5 ani, dozele variind – de la jumătate de tabletă standard până la 1,5 tablete standard pe săptămână sau o singură tabletă cu doză mică pe zi.

Descoperirile noastre relevă faptul că ar fi de așteptat ca utilizarea aspirinei să prevină un număr însemnat de cancere colorectale în comparație cu cele prevenite prin screening (testare precoce) și ar putea avea un avantaj semnificativ în zonele unde lipsesc resursele pentru realizarea acestor teste screening.”

Cu alte cuvinte, consumul de aspirină ar putea scădea riscul de cancer pe termen lung, dar pentru că fiecare dintre noi este diferit, este important să apelăm la sfaturile specialiștilor. În final, o persoană nu dezvoltă un tip „general” de cancer; aceasta poate suferi de un anumit tip (sau tipuri) de cancer. În acest caz, eficiența utilizării aspirinei pentru a completa alte tratamente împotriva cancerului, la fel ca și metodele de depistare, vor depinde foarte mult de organismul individului și de riscurile implicate de factori intrinseci.

În acest moment, este necesar ca pacienții să discute cu medicii despre cât de indicată este administrarea aspirinei în prevenirea cancerului gastrointestinal, în special dacă aceștia prezintă factori de risc ce țin de istoricul familial.” consideră conducătorul studiului. „Dar acest lucru ar trebui făcut cu atenție, astfel încât să existe certitudinea că pacienții sunt bine informați în legătură cu potențialele efecte secundare ale tratamentului regulat cu aspirină, iar aceștia trebuie să își continue testele screening. Mai mult decât atât, aspirina nu trebuie privită ca fiind un substitut al colonoscopiei sau al altor tipuri de teste pentru depistarea precoce a cancerului.”

Data actualizare: 15-03-2020 | creare: 11-03-2016 | Vizite: 1685
Bibliografie
Scientists find regular aspirin use lowers overall cancer risk, link: https://www.sciencealert.com/scientists-finds-regular-aspirin-use-lowers-overall-cancer-risk
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depistarea precoce a cancerului la femeie
  • Cancerul la sân – o amenințare care poate fi prevenită
  • Un dispozitiv nanometric ar putea depista și supraveghea evoluția cancerului
  •