Astenia de toamnă

©

Autor:

Astenia de toamnă

Ce este astenia de toamnă?

Astenia de toamnă este definită ca fiind o stare de slăbiciune și oboseală pe care organismul o resimte atunci când se face tranziția de la zilele calde și însorite de vară la zilele ploioase și friguroase de toamnă.

Pe măsură ce ziua se scurtează și temperatura scade, sistemul imunitar slăbește și de aici apare senzația de oboseală, scade puterea de concentrare, apar tulburări ale somnului și ale apetitului. În cazul în care această stare se prelungește, la nivel psihic apare și o stare accentuată de depresie caracterizată prin lentoare și lipsa capacității de a finaliza sarcinile cotidiene. Astenia poate apărea încă din primele zile de toamnă și această stare se poate prelungi până la finalul lunilor de iarnă. (1, 2, 3)

Care sunt cele mai cunoscute simptome ale asteniei de toamnă?

Modificările de temperatură și instabilitatea vremii afectează starea generală a organismului și aceasta se traduce prin:

  • oboseală
  • dureri de cap
  • un grad ridicat de stres
  • nervozitate
  • lipsa concentrării
  • schimbări bruște ale dispoziției
  • letargie
  • un sentiment de tristețe și descurajare.

Acestea sunt cele mai frecvente manifestări ale asteniei de toamnă, însă în unele cazuri apar și stări mai complexe care includ:

  • anxietate (agitație, incapacitate de a gestiona situațiile stresante)
  • depresie (lipsa motivației, stimă de sine scăzută, sentiment pregnant de tristețe)
  • lipsa energiei
  • probleme de relaționare în societate
  • probleme de natură sexuală (lipsa libidoului). (2, 3)


În general, persoanele cele mai predispuse la astenia de toamnă sunt:

  • cele care locuiesc în zonele cu o climă mai rece, în care zilele de toamnă și iarnă sunt foarte scurte;
  • persoanele care au un stil de viață mai puțin sănătos (sedentarism, consum excesiv de cafea, alcool, tutun);
  • gravidele (anemia, modificările hormonale ce au loc în organismul femeii însărcinate, nivelul ridicat de steroizi din sânge, pot avea repercusiuni atât asupra condiției fizice, cât și asupra stării mentale);
  • persoanele în vârstă. (1, 2, 3)


Cum poate fi prevenită și depășită astenia de toamnă?

Un stil de viață sănătos reprezintă cea mai sigură cale de a preveni și depăși astenia de toamnă. Iată câteva recomandări cu ajutorul cărora putem face acest lucru:

1. Nu neglijați cele 8 ore de somn atât de necesare relaxării și refacerii echilibrului organismului. Ritmul agitat al lumii în care trăim, lipsa timpului și străduința de a îndeplini sarcinile de serviciu și obligațiile familiale ne determină de multe ori să reducem orele de somn și acest lucru se răsfrânge într-un mod mai puțin plăcut asupra stării noastre fizice și psihice. (4)

2. Mișcarea fizică este foarte importantă pentru menținerea unui tonus pozitiv. Cel puțin 30 de minute de plimbare în aer liber, chiar dacă afară este înnorat și puțin mai rece, sunt foarte importante pentru starea noastră generală deoarece aerul curat și lumina naturală au un efect benefic asupra fizicului și mentalului.

Nu sunt de neglijat nici exercițiile fizice, gimnastica aerobică, înotul, exercițiile de kangoo-jumps, drumețiile sau excursiile. O viață socială activă, ieșirile cu prietenii, mersul la teatru, operă, concerte sau, în cazul în care bugetul nu permite foarte des astfel de ieșiri, orice alt tip de activitate recreativă și care să ajute psihicul să își mențină starea de optimism și echilibru atât de necesare. (1, 2, 4)

3. Hrana sănătoasă și echilibrată reprezintă o armă eficientă cu ajutorul căreia putem lupta cu simptomele asteniei de toamnă. O dietă care să includă un aport de fibre, minerale, enzime și vitamine (vitamina B, C, Mg, Fe) cu ajutorul căreia să putem corecta anumite carențe nutriționale, contribuie enorm la buna funcționare a organismului.

Toamna este anotimpul în care avem posibilitatea de a alege dintr-o varietate de fructe și legume, așadar consumul de struguri, mere, gutui, pere, dovleac, nuci, fistic, varză, broccoli, sfeclă, portocale și grapefruit, energizează și menține starea de sănătate. Așadar, este indicat să renunțăm la consumul exagerat de stimulente, zaharuri, alimente de tip fast food și alcool și să învățăm să facem alegerile corecte în ceea ce privește alimentația, orientându-ne către tipul de produse care ajută la fortificarea sistemului imunitar și pregătind astfel corpul să facă față sezonului rece în care există o predispoziție mai ridicată de a contacta răceli și alt tip de boli specifice. (1, 2, 4)

4. Gândirea pozitivă susține menținerea unui psihic echilibrat. Nu degeaba se spune: „Ești ceea ce gândești.” Atunci când starea mentală este afectată, acest lucru are impact și asupra stării fizice.

Chiar dacă există momente când totul pare negru și lipsit de speranță, trebuie să găsim puterea de a gândi pozitiv și a căuta soluții pentru orice problemă. Gândirea negativă nu face altceva decât să adâncească starea de descurajare și să inducă senzația că nu suntem capabili să găsim o rezolvare. De aici apar atacurile de panică și anxietatea profundă. Ce mai bună armă cu care putem lupta împotriva acestora este gândirea pozitivă și optimismul. Acestea ne schimbă perspectiva, cresc capacitatea de concentrare, ajută la gestionarea situațiilor de stres și la menținerea încrederii în propriile forțe. Și în momentele în care ne simțim depășiți de situație, putem apela fără reținere la sfatul prietenilor, al rudelor apropiate sau al unui specialist.

5. O altă soluție cu ajutorul căreia putem lupta cu simptomele asteniei de toamnă, o reprezintă terapia prin muzică și dans. 10-15 minute pe zi în care ascultăm o muzică de relaxare și dansăm pe o melodie veselă, infuzeză organismului o stare de bine și de energie, potrivită pentru a face față vremii ploioase și răcoroase. Fototerapia sau terapia cu o sursă de iluminat ce imită lumina naturală, reprezintă o altă metodă de ameliorare a simptomelor asteniei de toamnă, rezultatele fiind vizibile după o perioadă de 3-4 săptămâni. (1, 2)

6. Există situații în care, pe fondul existenței unor afecțiuni mai vechi, a unei carențe grave de vitamine și minerale în organism sau a unui istoric de familie, o persoană poate trece de la simptomele caracteristice asteniei de toamnă la o formă serioasă de depresie, iar în acest caz, este foarte indicat să se apeleze la sprijinul unui psiholog care să poată să stabilească o formă adecvată de terapie în urma căreia starea fizică și psihică a pacientului să se îmbunătățească în mod semnificativ. (4)


Data actualizare: 29-09-2015 | creare: 23-09-2014 | Vizite: 2521
Bibliografie
1. How to Fight Autumn Asthenia - https://healthdefine.com/medical-advice/how-to-fight-autumn-asthenia
2. Autumn asthenia, the leaves fall and our health deteriorates - https://www.bestdoctorsblog.com/autumn-asthenia-the-leaves-fall-and-our-health-deteriorates-3/
3. Asthenia - Definition, Symptoms, Treatment, Causes - https://medicalmd.hubpages.com/hub/Asthenia
4. Autumn asthenia - https://www.hilmi.ro/en/informatii-medicale/astenia-de-toamna
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum