Astmul bronsic - boala intalnita in special la copii

Data publicării: 16-06-2007

Medicii specialisti in pneumologie pediatrica atrag atentia asupra faptului ca 7% dintre copiii din Romania sufera de astm bronsic, iar numarul cazurilor este in crestere.
    Societatea Romana de Pediatrie si cea de Pneumologie au prezentat la Cluj-Napoca rezultatele partiale ale unui studiu efectuat pe un esantion de 34.000 de copii cu varste cuprinse intre 6 si 7 ani si 13 si 14 ani si au constat ca jumatate din numarul copiilor depistati cu astm nu stiau, la inceputul campaniei, ca sufera de aceasta boala.
    "Din totalul copiilor investigati, 3,2% au declarat de la inceput ca au astm, iar la finalul studiului am constatat ca numarul celor depistati in campanie cu aceasta boala si care nu stiau ca o au a fost tot de 3,2%. Astfel, am tras concluzia ca in Romania nu se cunosc decat jumatate dintre cazurile de copii care sufera de astm bronsic, cealalta jumatate nefiind diagnosticata", a explicat presedintele Sectiei de Pneumologie Pediatrica a Societatii Romane de Pneumologie, profesorul Mircea Nanulescu.
    Studiul, care inca se mai deruleaza pentru cercetarea si altor aspecte, este primul proiect  national privind prevalenta astmului bronsic la copiii din Romania si a fost realizat in perioada octombrie-decembrie 2006. In cercetare au fost implicati 74 de investigatori, medici pediatri, pneumologi si alergologi. 
    "Studiul este de maxima importanta, intrucat este primul de acest gen din Romania, care sa ne arate prevalenta exacta a astmului la copii. Astmul este o afectiune cu care se poate trai normal, cu tratamentul adecvat, dar care poate deveni foarte periculoasa, daca nu este descoperita in timp si tinuta sub control. Astmul bronsic scade capacitatea pulmonara,  corticosteroizii inhalatori reprezinta, ca si la adult, pivotul central in tratamentul acestei boli", a declarat presedintele Societatii Romane de Pediatrie, Dimitrie Dragomir.
    Acesta a mai specificat ca este foarte important ca atunci cand sunt mici, incluzand viata intrauterina, copiii sa nu fie supusi efectelor nocive ale fumatului si sa fie alaptati la san cat mai mult timp. Specialistii au explicat ca mai sunt si alti factori care favorizeaza aparitia acestei boli, in principal cei genetici, dar si de mediu sau expunerea la alergeni.
    In mod surprinzator, studiile internationale au aratat ca cele mai multe cazuri de astm bronsic la copii sunt intalnite in Anglia, Noua Zeelenada si Brazilia, tari cu un PIB ridicat. 
    Medicii au mai spus ca astmul bronsic este boala cronica ce are cea mai mare incidenta la copii, dar nu se vindeca niciodata. Cu toate acestea, se poate trai cu ea si se pot atinge chiar performante sportive, fiind cunoscute mai multe cazuri de olimpici care sufera de aceasta boala.
    "Dar este neaparat necesar sa fie diagnosticata din timp, pentru ca tratamentul este mult mai eficient in stadiile mai usoare si costa intre 1-2 milioane pe luna. Ulterior, daca starea de sanatate se agraveaza, tratamentul este mult mai scump si boala mai greu de suportat", a explicat Dimitrie Dragomir, care a adaugat ca, din totalul copiilor bolnavi de astm bronsic, 5-10% prezinta formele cele mai grave ale bolii.
    Studiul a mai aratat ca 7,2% dintre copiii cu varste cuprinse intre 6 si 7 ani din Romania sufera de astm, in timp ce procentul pentru grupa de varsta 13-14 ani este de 6,8%. Cel mai mare numar de copii cu astm, pentru grupa 6-7 ani, s-a inregistrat in Ardeal si Muntenia: 8,3% si, respectiv, 7,8% din total. Pentru grupa 13-14 ani, cele mai mari valori au fost localizate in Dobrogea (7,2%) si Moldova (7%).
    Per total, regiunile cu cei mai putini copii suferind de astm, indiferent de varsta, sunt zona Bucuresti si Oltenia. Astfel, 6,4% dintre copiii cu varsta intre 6 si 7 ani si 5,6% din grupa 13-14 ani sufera de astm in Bucuresti. In Oltenia, intalnim cele mai mici valori din tara: 5,4% si, respectiv, 5,2%.
    De asemenea, 55% din totalul copiilor cu astm din Romania sunt nediagnosticati, studiile internationale aratand ca este o  boala cu trend ascendent. Prevalenta maxima a astmului, la nivel de tara, este mai mare cu 11,1% la copiii cu varsta de 6-7 ani, comparativ cu cei din grupa 13-14 ani.
    Alte concluzii ale studiului au relevat ca prevalenta astmului este mai mare la sexul masculin, pentru ambele grupe de varsta.
    Astmul bronsic este o boala inflamatorie cronica ce isi are frecvent debutul in copilarie. Chiar si in perioadele in care copilul nu prezinta simptome, procesul inflamator este prezent si poate produce modificari ireversibile la nivel pulmonar. Astmul bronsic nu se vindeca, dar poate fi mentinut sub control cu un tratament adecvat.
    In declansarea bolii, un rol important revine factorilor genetici, iar pe acest fond o serie de factori favorizanti precum: prematuritatea, poluarea excesiva, infectiile virale la sugar, fumatul in timpul sarcinii, dar si expunerea copilului la fumul de tigara. Primul pas in tratarea astmului este indepartarea factorilor declansatori, in special a alergenilor. De aceea, ideal ar fi ca parintii sa incerce sa observe in ce circumstante particulare se declanseaza simptomele respiratorii repetitive, sustin specialistii.
Sursa: Rompres, 16-06-2007, Vizualizari 1417
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.