Atentia vizuala, un stroboscop ce prezinta realitatea ca pe un sir de episoade scurte

Data publicării: 05-12-2007

Atentia vizuala functioneaza asemenea unui stroboscop ce se deplaseaza de sapte ori pe secunda, cadru cu cadru, conform unui studiu franco-american publicat marti de revista americana Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), informeaza AFP receptionata de Rompres.
    "De peste 30 de ani oamenii de stiinta si-au explicat atentia vizuala ca pe un singur fascicol luminos care poate fi deplasat voluntar pentru a concentra resursele cerebrale asupra unui obiect dat", se precizeaza intr-un comunicat al Centrului national francez pentru cercetare stiintifica (CNRS).
    Insa in urma unor studii recente s-a demonstrat ca atentia vizuala se poate focaliza in acelasi timp asupra a mai multor obiecte. Prof. Rufin VanRullen de la Universitatea din Toulouse si prof. Patrick Cavanagh de la Universitatea Paris Descartes, au reusit sa masoare performantele de atentie vizuala ale unor observatori pusi in fata mai multor stimuli.
    Ei au descoperit ca, chiar si atunci cand o singura tinta de focalizare a atentiei este prezenta, un singur fascicol atentional se deplaseza cu viteza de sapte cadre pe secunda, conform acestui comunicat.
    "E ca si cum prin atentie ne-am reprezenta lumea inconjuratoare ca pe o serie de episoade cu durata de o septime de secunda, filmate in maniera unei camere video", mai explica cei doi cercetatori pentru care "acest fascicol este in realitate un stroboscop care se aprinde si se stinge periodic".
    "Aceasta descoperire este extrem de importanta pentru intelegerea fenomenelor atentionale", se mai precizeaza si in comunicatul CNRS.
05-12-2007, Vizualizari 1109
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.