Au fost identificaţi biomarkerii asociaţi cu severitatea sindromului oboselii cronice (studiu)

Data publicarii: 08-08-2017

O echipă de cercetători de la universitatea americană Stanford a identificat biomarkerii asociaţi cu severitatea sindromului oboselii cronice, ceea ce ar putea duce la diagnosticarea acestei afecţiuni printr-un test de sânge, informează luni Xinhua.

În cadrul studiului realizat de Facultatea de Medicină a Universităţii Standford şi publicat la 31 iulie în revista ştiinţifică Proceedings of the National Academy of Sciences, au fost analizate probe de sânge de la 192 de pacienţi şi 392 de persoane sănătoase cu vârsta medie de 50 de ani. Pacienţii incluşi în studiu au manifestat simptome pe o durată de peste zece ani.

Rezultatele au indicat un nivel mai scăzut al citokinelor, proteine ale sistemului imunitar cu rol în comunicarea intracelulară, la pacienţii cu forme uşoare de oboseală cronică decât la persoanele sănătoase, dar mai ridicat la pacienţii cu forme severe ale sindromului.

În plus, dintre cele 51 de citokine măsurate, concentraţia a 17 dintre acestea arată severitatea bolii, dintre care 13 sunt pro-inflamatorii.

Rezultatele aduc dovezi că factorul declanşator al sindromului poate fi un proces inflamator.

Sindromul oboselii cronice provoacă, la unii pacienţi, simptome asemănătoare gripei şi bolilor inflamatorii, în timp ce la alţii, simptomele pot fi cardiace, mintale, digestive, musculare, sensibilitatea ganglionilor limfatici şi nu numai, spune Jose Montoya, profesor de boli infecţioase la Stanford şi autorul principal al studiului.

Antiviralele, antiinflamatoarele şi medicamentele imunomodulatoare au dus la ameliorări simptomatice în unele dintre cazuri.

Nu poate fi izolat un singur agent patogen, spune Montoya.

Autorii studiului speră ca descoperirile lor să îmbunătăţească tratamentul şi diagnosticul bolii.

În Statele Unite, peste un milion de persoane suferă de acest sindrom, cunoscut şi sub denumirea de encefalomielită mialgică. De la începutul acestui an, în Norvegia, o ţară cu o populaţie de 5 milioane de locuitori, aproximativ 270 de elevi şi studenţi au abandonat şcoala din cauza acestui sindrom.

Nu s-a găsit încă un tratament eficient pentru această boală. Din motive necunoscute, sindromul persistă mulţi ani şi afectează în principal adolescenţi cu vârste între 15 şi 20 de ani şi adulţi cu vârste între 30 şi 35. Trei din patru pacienţi sunt femei.
Sursa: Agerpres, 08-08-2017, Vizualizari 54
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK