Australia a lansat primul sistem din lume de avertizare contra „astmului provocat de furtună”

Data publicarii: 02-10-2017

La un an după ce un fenomen rar, supranumit \'\'astm provocat de furtună\'\', s-a abătut asupra metropolei Melbourne provocând moartea a 9 persoane şi spitalizarea altor câteva mii, autorităţile guvernamentale australiene au lansat, duminică, primul sistem din lume de alertare pentru a preîntâmpina declanşarea unor dezastre similare, informează Xinhua.

La 21 noiembrie anul trecut, ploile torenţiale şi vântul puternic au determinat creşterea concentraţiei de particule fine de polen din atmosferă şi împrăştierea acestora în metropola australiană, eveniment în urma căruia nouă bolnavi de astm şi-au pierdut viaţa, iar starea de sănătate a altor mii de persoane a fost afectată.

Ca urmare, autorităţile guvernamentale au cheltuit peste 15 milioane de dolari australieni (12 milioane de dolari americani) pentru dezvoltarea unui sistem de avertizare pentru ca situaţii similare să nu mai aibă loc.

Duminică, ministrul Sănătăţii din statul Victoria, Jill Hennessy, a susţinut că noul sistem va informa din timp autorităţile cu privire la o astfel de ameninţare. În opinia sa, \'\'marea provocare\'\' a astmului declanşat de furtună a fost reprezentantă de \'\'amploarea şi de severitatea\'\' sa, dar şi de lipsa unui sistem de previziune \'\'care ne-ar permite să înţelegem ce urmează să se întâmple\'\'.

Paul Holman, purtător de cuvânt al Serviciului de ambulanţă din Victoria, a declarat că atât bolnavii de astm cât şi autorităţile au fost luate pe nepregătite, iar sistemul - care preia informaţii de la cinci noi centre pentru monitorizarea polenului - monitorizează concentraţia de polen şi condiţiile meteorologice.

Datele de la sistemul de avertizare, care vor putea fi urmărite pe un site de internet şi prin intermediul unei aplicaţii pentru dispozitive mobile, vor putea alerta populaţia cu privire la iminenţa unor evenimente meteorologice cu potenţial devastator.

Conform autorităţilor, particulele de polen de secară au fost responsabile de evenimentul petrecut anul trecut. Când acestea se umezesc, explodează şi eliberează în atmosferă mii de particule mai mici, cu potenţial mortal, ce pot ajunge cu uşurinţă în plămâni şi pot produce tulburări de respiraţie.

Perioada cu cel mai mare risc de producere a unor astfel de evenimente este între lunile octombrie şi noiembrie, în sezonul de primăvară din Australia.
Sursa: Agerpres, 02-10-2017, Vizualizari 51
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK