Autostigmatizarea persoanelor obeze poate crește riscul de sindrom metabolic

Autostigmatizarea persoanelor obeze poate crește riscul de sindrom metabolic

©

Autor:

Autostigmatizarea persoanelor obeze poate crește riscul de sindrom metabolic
De multe ori există tendinÈ›a de stigmatizare a persoanelor supraponderale sau obeze, oamenii exprimându-È™i într-un mod peiorativ opinia privind greutatea altei persoane.

Datele arată că indivizii care se confruntă cu obezitate sunt adesea catalogaÈ›i drept leneÈ™i, fără voință sau neatrăgători. Cercetările noi arată că acest lucru poate duce uÈ™or È™i la internalizarea acestor idei de către persoana cu exces ponderal, lucru ce poate creÈ™te riscul de sindrom metabolic, independent de greutate. Studiul a fost realizat în cadrul Center for Weight and Eating Disorders în colaborare cu Universitatea din Pennsylvania, iar rezultatele au fost publicate în jurnalul Obesity.

Stereotipizarea persoanelor obeze ca fiind leneÈ™e sau vinovate pentru greutatea lor este considerată o percepÈ›ie greÈ™ită larg răspândită, consideră oamenii de È™tiință. Despre fenomenul „body shaming” prin care este criticată greutatea unei persoane se consideră că are scopul de a „încuraja” È™i motiva persoanele obeze să îÈ™i schimbe stilul de viață È™i să slăbească. Cercetările arată însă că acesta este un mit È™i poate avea chiar efecte negative asupra sănătății persoanelor cu surplus ponderal.

Studiul curent a inclus 159 de adulÈ›i cu vârste între 21 È™i 65 de ani cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 33, indicator pentru obezitate. AceÈ™tia au fost supuÈ™i unor măsurători clinice È™i au fost chestionaÈ›i pentru criterii de depresie È™i sindrom metabolic.

Sindromul metabolic este un factor de risc important ce creÈ™te predispoziÈ›ia pentru accident vascular cerebral, diabet, boli cardiovasculare etc. AceÈ™ti factori de risc includ È™i presiunea sangvină crescută, circumferinÈ›a crescută a taliei, nivelul ridicat al glucozei sangvine circulante È™i un nivel redus de HDL colesterol (colesterol „bun”).

Comparativ cu participanÈ›ii cu o tendință mai redusă de internalizare a prejudecăților privind greutatea lor, cei cu o tendință ridicată au fost de trei ori mai predispuÈ™i riscului de sindrom metabolic. De asemenea, aceÈ™tia au prezentat valori de până la 6 ori mai ridicate pentru trigliceride, ceea ce poate duce la ateroscleroză.

Pe lângă problemele directe care sunt implicate, internalizarea prejudecăților privind greutatea corporală È™i autostigmatizarea favorizează, contrar altor opinii, adoptarea unui stil de viață mai nesănătos, în cele mai multe cazuri. Actul de autostigmatizare poate duce la creÈ™terea riscului de dezechilibre metabolice prin intermediul unor căi biologice (secreÈ›ia de cortizol, de exemplu) È™i poate favoriza consumul alimentar compulsiv de alimente nesănătoase.

Studiul atacă mitul că „body shaming” ar putea îmbunătăți stilul de viață al persoanelor care au probleme cu greutatea. De aceea, specialiÈ™tii recomandă să ne gândim de două ori înainte de a critica o persoană obeză, de a-i critica stilul de viață, transmiÈ›ându-i mesaje insultătoare. În schimb, e indicată prevenirea criticii la adresa persoanelor cu exces ponderal, tratarea cu respect, fără a judeca, oferind suport È™i încurajări.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 07-02-2017 | creare: 07-02-2017 | Vizite: 1061
Bibliografie
Obesity: Self-stigma may raise risk of metabolic syndrome, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/315527.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opÈ›iune privind chirurgia obezității
  • ReÈ›elele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum