Balsamurile de buze conţin substanţe toxice şi cancerigene, potrivit unei asociaţii a consumatorilor din Franţa

Data publicarii: 27-09-2017

Multe dintre tipurile de balsamuri de buze conţin substanţe toxice şi chiar cancerigene, se afirmă într-un studiu publicat marţi de UFC-Que Choisir, o importantă asociaţie a consumatorilor din Franţa, informează marţi lexpress.fr.

Odată cu sosirea frigului apar şi alte mici neplăceri, precum buzele uscate. Pentru a combate acest inconvenient, balsamul de buze este adeseori un veritabil aliat. Însă nu fără riscuri: potrivit unui studiu al UFC-Que Choisir, multe dintre aceste produse conţin substanţe toxice. Printre ele se află perturbatori endocrini şi uleiuri minerale cancerigene.

Substanţe toxice pentru organism

UFC-Que Choisir a studiat în total 21 de balsamuri de buze, produse de mărci de prestigiu, precum Labello, Yves Rocher, La Roche-Posay, Le Petit Marseillais şi Eos. 10 dintre ele conţin uleiuri minerale potenţial nocive, dacă sunt ingerate.

Două familii de compuşi indezirabili sunt puse sub semnul întrebării. Prima dintre ele a fost denumită Mosh, un acronim al termenului din limba engleză "Mineral Oil Saturated Hydrocarbons" (Hidrocarburi Saturate de Uleiuri Minerale). Acestea există în toate uleiurile minerale şi pot fi reperate pe o listă de ingrediente cunoscute sub următoarele denumiri: Cera Microcristallina, Microcrystalline Wax, Ceresin, Hydrogenated Microcrystalline, Wax, Ozokerite, Paraffin, Paraffinum liquidum, Petrolatum şi Synthetic wax.

Potrivit UFC-Que choisir, unele dintre aceste Mosh "pot să se acumuleze în organism, mai ales în ganglionii limfatici şi în ficat". Acest lucru poate să cauzeze în principal "posibile reacţii inflamatorii, ale căror urmări exacte nu sunt cunoscute".

Compuşi cancerigeni în organism?

A doua familie de compuşi indezirabili este aceea a Moah (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons / Hidrocarburi aromate de uleiuri minerale), considerate cancerigene. Aceşti compuşi nu se găsesc în mod sistematic în uleiurile minerale, dar pot să apară în timpul procesului de purificare a uleiurilor.

Care sunt riscurile mai exact? Dificil de spus deocamdată. "Nu ştim cu exactitate care sunt consecinţele pentru organism, dar anumite studii au arătat că unele persoane au în organism până la 5 grame din aceste substanţe, fapt despre care se consideră că nu este deloc de dorit", a explicat Fabienne Maleysson, jurnalistă acreditată la UFC-Que Choisir, contactată de France Info.

BHT, prescris pentru copii şi femei însărcinate

De altfel, s-a dovedit că mai multe tipuri de balsamuri de buze conţin BHT (butil-hidroxitoluen), un conservant considerat ca fiind un perturbator endocrin. El nu este însă "cel mai dăunător", consideră UFC-Que Choisir. Totuşi, potrivit experţilor francezi, "fabricanţii nu ar trebui să introducă deloc această substanţă în produse susceptibile de a fi utilizate de copii şi femei însărcinate".

Studiul, care a subliniat şi prezenţa unor alergeni în numeroase balsamuri pentru buze - inclusiv în cele bio -, a evidenţiat faptul că "uriaşele diferenţe de preţ" dintre produse nu sunt mereu justificate, indiferent că este vorba de eficienţa stick-ului cu balsam sau de compoziţia sa.

În contextul în care anumite produse vândute în farmacii la preţuri ce depăşesc pragul de 4 euro sunt potenţial toxice, alte produse, care nu sunt deloc scumpe, sunt mult mai puţin toxice sau chiar deloc toxice. Potrivit aceluiaşi studiu, trofeul pentru cel mai bun balsam de buze, desemnat câştigător după luarea în calcul a tuturor criteriilor, a revenit - după testare - unui stick al mărcii Cien, marca dedicată produselor de frumuseţe comercializate de lanţul de magazine Lidl, la preţul de 0,75 euro.
Sursa: Agerpres, 27-09-2017, Vizualizari 70
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK