Bandajul inteligent pentru tratarea rănilor și prevenirea infecțiilor

Bandajul inteligent pentru tratarea rănilor și prevenirea infecțiilor
Vindecarea rănilor deschise este un paradox – trebuie să fie verificate periodic pentru a verifica stadiul vindecării, dar desprinderea bandajului prea des crește riscul de infecții. Tocmai de aceea, un grup de cercetători elvețieni au dezvoltat un bandaj ce emite un semnal fluorescent, pentru monitorizarea procesului de vindecare a rănii din exterior.

Produsul numit Flusitex (Fluorescence sensing integrated into medical textiles) are la bază o tehnologie dezvoltată de către o echipă de cercetare ce reunește oameni de știință din grupul de studiu EMPA, ETH Zurich, Centrul Elvețian de Electronică și Microtehnică (CSEM) și Spitalul Universitar din Zurich.

Iată care este principiul de funcționare: când rana se vindecă normal, pH-ul fluidelor inițial crește la 8, urmând o scădere la 5 sau 6. Dacă rana devine cronică, pH-ul va prezenta fluctuații între 7 și 8.

Bandajul încorporează molecule personalizate din clorură de benzalconiu și piranină. Acestea devin fluorescente când sunt expuse la pH de aproximativ 7,5 – semn de rană cronică. Pentru a identifica fluorescența, clinicienii trebuie să îndrepte o sursă de lumină ultravioletă asupra bandajului. Ca un beneficiu suplimentar, clorura de benzalconiu are și capacitatea de a distruge bacteria Staphylococcus aureus.

Sursa: New Atlas
Sursa foto: New Atlas

Data actualizare: 14-07-2017 | creare: 14-07-2017 | Vizite: 418
Bibliografie
High-tech wound dressing glows if it has to go, link: http://newatlas.com/flusitex-wound-monitoring-bandage/50336/
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Un nou tip de grefe de piele pentru vindecarea mai rapidă a arsurilor
 • Dispozitivul pentru printarea 3D a grefelor de piele
 • Primul ajutor în caz de arsuri cu lichid fierbinte la copilul mic - părinții reacționează necorespunzător
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK