Bărbat otrăvit cu cianură în urma unui tratament alternativ pentru cancer, bazat pe sâmburi de caise

Bărbat otrăvit cu cianură în urma unui tratament alternativ pentru cancer, bazat pe sâmburi de caise
Sâmburii de caise conțin o substanță numită laetril, sau amigdalină, promovată în mediile pseudoștiințifice ca „tratament alternativ pentru cancer”, în pofida lipsei dovezilor științifice sau clinice care să sprijine această titulatură. Pe piață există mai multe suplimente bazate pe această substanță - numită și vitamina B17, despre care se afirmă că vindecă sau chiar previne cancerul.

Recent, într-un raport publicat în revista BMJ Case Reports, este relatat cazul unui bărbat de 67 de ani din Australia, care a suferit o intoxicație cu cianură în urma unui tratament îndelungat cu extracte din sâmburi de caise. Bărbatul se vindecase de cancer la prostată și urma tratamentul pentru a preveni revenirea cancerului. Timp de cinci ani, acesta și-a auto-admninistrat zilnic două lingurițe de extract de sâmburi de caise și trei comprimate de Novodalin - un supliment pe bază de sâmburi de fructe, ceea ce înseamnă că ingera zilnic 17,32 mg de cianură - de 20 de ori limita acceptată.

Efectele acestui tratament asupra sănătății sale a fost observat cu ocazia unei intervenții chirurgicale de rutină. În sângele pacientului s-a găsit un nivel periculos de tiocianat - un bioprodus al descompunerii cianurii, precum și hipoxie - deprivare de oxigen. Hipoxia în condițiile anesteziei generale este o afecțiune ce pune în pericol viața pacientului. În urma întreruperii tratamentului cu suplimente din sâmbure de caise, saturația cu oxigen a sângelui periferic a revenit la normal.

Din păcate, bărbatul a continuat să-și administreze tratamentul „miraculos”, în pofida sfaturilor medicilor și a faptul că suferă de intoxicație cronică cu cianură.

Cianura are ca efect în organismul uman imposibilitatea țesuturilor de a utiliza oxigenul din corp. Persoana intoxicată va experimenta stări de greață, dureri de cap, oboseală, confuzie și rău general. Expunerea pe termen lung duce la simptome ca stări de inconștiență, scăderea presiunii arteriale, insuficiență pulmonară, comă și, în cele din urmă, decesul.

„Tratamentul auto-administrat este periculos pentru că nu vizează doze precise, iar pacientul se bazează pe presupusele efecte benefice, ignorând efecte adverse”, a declarat Dr. Alex Konstantatos, medicul care l-a tratat pe bărbatul australian.

Sursa: IFLScience

Data actualizare: 13-09-2017 | creare: 13-09-2017 | Vizite: 423
Bibliografie
1. Man Takes Apricot-Based "Alternative" Cancer Treatment, Gets Cyanide Poisoning, link: http://www.iflscience.com/health-and-medicine/man-takes-apricotbased-alternative-cancer-treatment-gets-cyanide-poisoning-/
2. An unusual presentation of chronic cyanide toxicity from self-prescribed apricot kernel extract, link: http://casereports.bmj.com/content/2017/bcr-2017-220814
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK