BAT: Reglementarea restrictivă a produselor din tutun de nouă generaţie poate fi contraproductivă

Data publicării: 21-03-2018

Reglementarea restrictivă a produselor din tutun de nouă generaţie, cum ar fi introducerea unor interdicţii similare celor aplicate ţigărilor, se poate dovedi contraproductivă, împiedicând dezvoltarea şi inovaţia, susţine compania British American Tobacco.

'Având în vedere investiţia semnificativă a companiei în cercetarea şi dezvoltarea glo, precum şi studiile ştiinţifice complexe derulate asupra acestui produs de nouă generaţie cu potenţial de risc redus la adresa sănătăţii, considerăm că nu există argumente viabile pentru care aceste produse să fie tratate asemenea ţigărilor. Reglementarea restrictivă a produselor din tutun de nouă generaţie, cum ar fi introducerea unor interdicţii similare celor aplicate ţigărilor, se poate dovedi contraproductivă, împiedicând dezvoltarea şi inovaţia şi, implicit, accesul consumatorilor adulţi la informaţii corecte despre caracteristicile acestor produse. Este evident că produsele de nouă generaţie sunt diferite, au caracteristici diferite şi, drept urmare, necesită abordări şi reglementări diferite, potrivit profilului lor de risc redus', se arată într-un comunicat transmis de British American Tobacco România.

Compania British American Tobacco a investit în ultimii 6 ani peste 2,5 miliarde de dolari în cercetarea şi dezvoltarea produselor de nouă generaţie, printre care şi glo, produs inovator care încălzeşte, nu arde tutunul.

'glo este un dispozitiv electronic folosit pentru a încălzi un Neostik care conţine tutun. Neostikurile sunt produse din tutun complet diferite faţă de ţigarete, consumul lor neimplicând ardere. Este larg acceptat faptul că substanţele nocive din fumul de ţigară, produs prin arderea tutunului, sunt asociate cu majoritatea bolilor corelate cu fumatul. Produsul nostru care încălzeşte tutunul - glo - a fost creat pentru a reduce semnificativ emisiile de substanţe nocive, în comparaţie cu o ţigaretă. Acest lucru este posibil pentru că Neostikurile sunt încălzite până la o temperatură de circa 240 de grade Celsius, faţă de cele 900 de grade atinse prin arderea unei ţigări', precizează BAT.

Autorităţile de sănătate publică au recunoscut potenţialul de risc redus faţă de ţigări al produselor care încălzesc tutunul, subliniind în acelaşi timp că este nevoie de continuarea cercetărilor. În Marea Britanie, de exemplu, Public Health England (PHE), un departament al Ministerului Sănătăţii, a publicat în 2018 o analiză a dovezilor ştiinţifice existente în legătură cu ţigările electronice şi produsele care încălzesc tutunul. Concluzia a fost că, în comparaţie cu fumul de ţigară, produsele care încălzesc tutunul au potenţialul de a expune utilizatorii şi terţele părţi la niveluri semnificativ mai scăzute de substanţe nocive.

'Această concluzie este în concordanţă cu studiile noastre despre glo, publicate în jurnale de specialitate', menţionează BAT.

Raportul din 2018 al PHE remarcă, de asemenea, faptul că la nivelul opiniei publice există o percepţie greşită la adresa riscurilor asociate cu utilizarea ţigărilor electronice, fapt care poate împiedica o categorie importantă de consumatori să facă o alegere informată.

'Credem că atât industria, cât şi factorii decizionali din cadrul sistemului de sănătate au un rol foarte important de îndeplinit în transmiterea unor informaţii corecte şi complete despre profilul cu potenţial de risc redus al acestor produse din tutun de nouă generaţie', afirmă reprezentanţii BAT.

British American Tobacco reprezintă cel de-al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României. BAT contribuie anual cu aproximativ 1,6 miliarde de euro, sub formă de accize şi impozite (din totalul de 3 miliarde de euro, cât însumează întreaga industrie a tutunului).

În ultimii 10 ani, între 2007 şi 2016, compania a plătit peste 12,5 miliarde de euro în România sub formă de accize şi taxe.

British American Tobacco este cel mai mare jucător de pe piaţa tutunului din România, cu o cotă de piaţă de 55%.
Sursa: Agerpres, 21-03-2018, Vizualizari 267
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.