Bauturile indulcite, asociate cu un risc mai mare de boli de inima

Băuturile îndulcite, asociate cu un risc mai mare de boli de inimă

Autor: ROmedic

Băuturile îndulcite, asociate cu un risc mai mare de boli de inimă
Studiul realizat de o echipă de cercetători din cadrul Universității din California, ce urmează a fi publicat în American Journal of Clinical Nutrition (ediția din iunie) este primul care a indicat o legătură directă și direct proporțională între cantitatea de băuturi îndulcite consumată și creșterea riscului de boli cardiovasculare.

Rezultatele validează totodată observațiile unui studiu epidemiologic anterior, conform cărora riscul bolilor de inimă crește odată cu creșterea cantității de zahăr conținută de astfel de băuturi.

La studiu au participat 85 de persoane (bărbați și femei cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani), care pe o durată de 15 zile au consumat băuturi cu un conținut variabil de sirop de porumb bogat în fructoză, astfel:
  • grupul 1 – 0% sirop de porumb bogat în fructoză (grupul de control) – acesta a primit o băutură fără zahăr, care conținea un îndulcitor artificial;
  • grupul 2 – 10%  sirop de porumb bogat în fructoză;
  • grupul 3 – 17,5%  sirop de porumb bogat în fructoză;
  • grupul 2 – 25% sirop de porumb bogat în fructoză.


La începutul și la finalul perioadei de consum, cercetătorii au măsurat nivelul de lipoproteine, trigliceride și acid uric, indicatori ai riscului cardiovascular.

Rezultatele au indicat o creștere a riscului cardiovascular pe măsură ce doza de sirop de porumb bogat în fructoză era mai mare. O altă observație interesantă a fost că modificările la nivelul lipidelor și lipoproteinelor ca urmare a consumului acestor băuturi îndulcite au fost mai mari în cazul bărbaților comparativ cu femeile, indiferent de greutatea corporală.

Studii suplimentare sunt necesare pentru a determina cantitatea sigură de zahăr adăugat, care să nu pună în pericol sănătatea.

 

Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 06-06-2018 | creare: 24-04-2015 | Vizite: 1201
Bibliografie
Sugary drinks boost risk factors for heart disease, study shows, link: http://medicalxpress.com/news/2015-04-sugary-boost-factors-heart-disease.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Zahărul îi face pe copii hiperactivi
  • 5 obiceiuri pentru o inimă sănătoasă
  • Grasimile trans, nu cele saturate, sunt asociate cu riscul de boli cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
    Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.