Bebelușul imediat după naștere

©

Autor:

Bebelușul imediat după naștere

Așa cum este normal, orice mamă este foarte curioasă să știe ce se întâmplă în prima oră de viață a bebelușului său. Ce este normal, ce nu este firesc, ce proceduri trebuie urmate. Urmăriți mai jos răspunsurile celor mai frecvente întrebări pe care și le pun viitoarele mămici:

 

Ce se întâmplă cu bebelușul imediat după ce s-a născut?

Imediat după naștere, bebelușul nu are abilitatea de a-și controla temperatura corporală, de aceea este foarte important că el să fie adus pe lume într-un mediu călduț și uscat. Puteți să-l țineți direct pe abdomenul dumneavoastră și să-l acoperiți cu un prosop sau cu o păturică. Contactul corporal (piele-piele) ajută bebelușul să se încălzească. De asemenea, astfel se creează prima legătură dintre mamă și copil.  

Nu trebuie să fiți îngrijorate dacă vor trece câteva minute până ce îl veți primi pe micuț, deoarece înseamnă că aveți nevoie de îngrijiri medicale urgente. Moașa va strânge cordonul ombilical în două părți, apoi îl va tăia la jumătate. În urma tăierii, sângele curs va fi colectat într-un tub și apoi va fi folosit pentru diverse teste medicale - verficarea grupei de sânge a bebelușului, de exemplu.

Gura și nasul bebelușului vor fi curățate de medic în timpul nașterii. În cazul în care va mai exista lichid, acesta va fi eliminat și după naștere. Timp de 1-5 minute de la naștere, bebelușul va participa la o serie de examinări clinice - i se vor analiza bătăile inimii, respirația, musculatura, culoarea ochilor și reflexele. În urma fiecărei „probe”, bebelușul va primi o notă de la 0 la 2. Scorul Apgar, adică rezultatul total, se încadrează de obicei în intervalul 7-10.

În câteva minute, bebelușului și mamei li se pune câte o brățară de identificare. Unele spitale practică și luarea amprentelor la piciorușe, procedură înregistrată în fișa medicală a copilului. Un exemplar distinct i se oferă de obicei și mamei.  

Când puteți să-l alăptați?

În general, bebelușii sunt foarte alerți imediat după naștere, de aceea este o perioadă favorabilă pentru a începe alăptarea. Nu trebuie să vă îngrijorați dacă nou-născutul nu își controlează inițial reflexul suptului sau nu găsește sânul. Trebuie să aveți răbdare, în cel mult o oră, bebelușul va începe să se hrănească. Dacă aveți nevoie de instruire și ajutor, solicitați sprijinul unei asistente medicale.

Bebelușul poate avea probleme la naștere?

Dacă bebelușul dumneavoastră are vreo problemă la naștere, moașa va strânge imediat cordonul ombilical și îl va tăia. Ulterior, nou-născutul va fi curățat, uscat și consultat, apoi va fi transferat într-un incubator. Deoarece incubatorul are o temperatură ridicată, bebelușul va fi pus dezbrăcat. După ce primește toate îngrijirile necesare, este posibil ca bebelușul să aibă nevoie de alăptare, așadar este posibil ca o asistentă să vi-l aducă în salon.

Ce se întâmplă în prima oră de viață?

Asistenta medicală va pune câteva picături - antibiotice - în ochii bebelușului. În USA, medicii recomandă această procedură pentru a preveni infecțiile ochilor (preîntâmpinând astfel și orbirea). De asemenea, pot înlătura diverse bacterii sau ciuperici pe care bebelușul le poate lua înaintea sau în timpul nașterii.

Apoi, i se va face injecție cu vitamina K, ajutând coagularea sângelui. Bebelușul va fi măsurat - inclusiv circumferința capului - și cântărit, apoi se poate alăpta. Academia de Pediatrie SUA recomandă acest lucru după ce s-a stabilit conexiunea dintre mamă și făt.

Mai târziu, după ce temperatura corporală a bebelușului este stabilă, asistenta îl va spăla și îl va pune în incubator. În primele 12 ore, bebelușului i se va face un vaccin împotriva hepatitei B.

Ce se întâmplă cu bebelușul născut prin cezariană?

În principiu, bebelușul născut prin cezariană va urma aceiași pași precum bebelușul născut normal.


Data actualizare: 03-03-2024 | creare: 27-10-2009 | Vizite: 29737
Bibliografie
What happens to your baby after delivery, link: https://www.babycenter.com
Pregnancy: What Happens to the Baby After Delivery?, link: https://life.familyeducation.com
Your Baby`s First Day, link: https://www.umm.edu
Newborn Care in the Delivery Room, link: https://www.marchofdimes.com
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: