Belgia acuză Olanda că a găsit ouă contaminate cu insecticid încă din noiembrie 2016, dar nu a anunţat

Data publicarii: 11-08-2017

Autorităţile olandeze ştiau încă din noiembrie 2016 că unele ouă din această ţară erau contaminate cu o substanţă toxică denumită fipronil şi au neglijat să-i informeze atunci pe partenerii lor europeni, a afirmat miercuri ministrul Agriculturii din Belgia, Denis Ducarme, transmite agenţia AP.

Retailerii din câteva state europene au retras din supermarketuri milioane de ouă, ca măsură de precauţie faţă de o posibilă contaminare cu pesticide a ouălor provenite din Belgia şi din Olanda, care este al doilea mare exportator de păsări după SUA. Luni, Uniunea Europeană a notificat Marea Britanie, Franţa, Suedia şi Elveţia că unele ouă contaminate ar fi ajuns în aceste ţări, în timp ce autorităţile din Belgia şi Olanda investighează cum a ajuns insecticidul în fermele avicole. Belgia a informat în 20 iulie organismele europene specializate despre contaminarea ouălor cu fipronil.

Miercuri, Denis Ducarme a afirmat că Autoritatea pentru Siguranţa Alimentelor din Belgia deţine documente oficiale "care indică prezenţa substanţei Fipronil în ouăle olandeze încă din noiembrie 2016".

Ducarme a solicitat explicaţii de la autorităţile olandeze şi a vorbit cu comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală "care părea să fi avut deja această informaţie".

Controalele efectuate de Autoritatea pentru Siguranţa Alimentelor au fost sporite după ce luna trecută s-au descoperit în Belgia ouă contaminate, a dat asigurări Ducarme.

Aproape toate ouăle testate în Belgia aveau niveluri foarte scăzute de insecticid. Una dintre companiile testate în 18 iulie a găsit un nivel scăzut de fipronil, mult sub limita UE. Dar firma a cerut o a doua opinie, iar cel de-al doilea test a arătat un nivel peste maximul permis. Compania este în carantină din 18 iulie, a precizat ministrul Agriculturii din Belgia.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că această substanţă este moderat toxică şi ingerarea ei în cantităţi însemnate pe termen lung poate provoca vătămarea organelor interne.

La originea acestei crize sunt crescătorii de păsări din Olanda, care au recurs la Chickfriends, o societate specializată în eradicarea paraziţilor. Această societate ar fi utilizat un produs pe bază de plante, Dega 16, contaminat cu substanţa activă din mai multe insecticide, fipronil, produs şi de firma germană BASF. Această moleculă, utilizată în mod obişnuit la produsele veterinare împotriva puricilor, acarienilor şi căpuşelor, este interzisă în tratarea animalelor destinate consumului, precum păsările. Conform analizelor publicate, ferma olandeză Chickfriends a folosit această substanţă pe care a achiziţionat-o de la societatea belgiană Poultry-Vision. Potrivit presei, aceasta din urmă ar fi cumpărat cantităţi mari de fipronil din România.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat luni că prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje nu a fost transmisă nicio notificare oficială despre reziduuri de fipronil în ouă şi nu există nicio informaţie care să arate că produsele afectate au intrat pe piaţa din România, potrivit unui comunicat al autorităţii.

"Ca urmare a semnalărilor apărute în mass-media, despre faptul că în unele ţări din Uniunea Europeană au fost depistate reziduuri de Fipronil în ouă, ANSVSA face următoarele precizări: Prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, nu a fost transmisă nicio notificare oficială în acest sens şi nu există nicio informaţie care să arate că produsele afectate au intrat pe piaţa din România. Din datele pe care le deţinem, în România au fost autorizate de către Ministerul Sănătăţii, instituţia competentă pentru autorizarea produselor biocide, (prin Comisia Naţională pentru Produse Biocide), un număr de 7 produse biocide pe bază de fipronil (substanţă activă)", se spune în comunicat.

ANSVSA menţionează că monitorizează atent această situaţie şi, dacă se constată că produsele implicate (ouă) au fost distribuite în ţara noastră, va lua măsurile care se impun, în funcţie de situaţie.
Sursa: Agerpres, 11-08-2017, Vizualizari 46
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK