Beneficiile alimentelor bogate în amidon rezistent

Beneficiile alimentelor bogate în amidon rezistent

©

Autor:

Beneficiile alimentelor bogate în amidon rezistent
O publicaÈ›ie recentă în jurnalul Nutrition Bulletin atrage atenÈ›ia asupra beneficiilor pentru sănătate ale amidonului rezistent din alimente, o formă de amidon care nu poate fi digerată la nivelul tubului gastro-intestinal uman, care prin urmare a fost inclusă în categoria fibrelor dietetice. Unele tipuri de amidon se găsesc în mod natural în alimente, cum este cazul bananelor, cartofilor, cerealelor È™i a leguminoaselor, respectiv sunt procesate È™i ulterior încorporate în produse alimentare destinate comerÈ›ului.

În ultimul deceniu au fost evaluate benficiile la om ale amidonului rezistent în numeroase studii clinice, evidenÈ›iindu-se efecte pozitive în ceea ce priveÈ™te glicemia postprandială, saÈ›ietatea, sănătatea florei intestinale, respectiv a intestinului, datorate creÈ™terii producÈ›iei de acizi graÈ™i cu lanÈ› scurt în urma degradării microbiene a acestuia.

Aportul zilnic de minimum 30 g de fibre dietetice, implicit de amidon rezistent la digestie, constituie una dintre premisele unei diete sănătoase È™i echilibrate care ar putea reduce riscul de patologii cronice.” 

Surse alimentare de amidon rezistent:
  • produsele integrale din cereale (pâinea integrală, fulgii integrali de cereale), seminÈ›ele È™i leguminoasele, în special lintea, năutul, fasolea roÈ™ie,
  • cartofii cruzi, bananele verzi, meiul,
  • alimentele cu amidon preparate termic È™i apoi răcite (pâine, în special cea uscată/veche de o zi, cartofii, pastele, orezul, fulgii de porumb).

Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă efectele benefice ale amidonului rezistent identificate în această analiză sunt relevante È™i la nivelul populaÈ›iei generale.

Între timp, recomandările nutriÈ›ionale încurajează o dietă variată, bazată pe principiul moderaÈ›iei È™i cu o calitate nutritivă superioară, care să asigure necearul zilnic de fibre È™i alÈ›i nutrienÈ›i. 

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 10-01-2017 | creare: 10-01-2017 | Vizite: 4800
Bibliografie
Food rich in resistant starch may benefit health, link: https://medicalxpress.com/news/2017-01-foods-rich-resistant-starch-benefit.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum