Beneficiile alimentelor bogate în amidon rezistent

Beneficiile alimentelor bogate în amidon rezistent
O publicație recentă în jurnalul Nutrition Bulletin atrage atenția asupra beneficiilor pentru sănătate ale amidonului rezistent din alimente, o formă de amidon care nu poate fi digerată la nivelul tubului gastro-intestinal uman, care prin urmare a fost inclusă în categoria fibrelor dietetice. Unele tipuri de amidon se găsesc în mod natural în alimente, cum este cazul bananelor, cartofilor, cerealelor și a leguminoaselor, respectiv sunt procesate și ulterior încorporate în produse alimentare destinate comerțului.

În ultimul deceniu au fost evaluate benficiile la om ale amidonului rezistent în numeroase studii clinice, evidențiindu-se efecte pozitive în ceea ce privește glicemia postprandială, sațietatea, sănătatea florei intestinale, respectiv a intestinului, datorate creșterii producției de acizi grași cu lanț scurt în urma degradării microbiene a acestuia.

Aportul zilnic de minimum 30 g de fibre dietetice, implicit de amidon rezistent la digestie, constituie una dintre premisele unei diete sănătoase și echilibrate care ar putea reduce riscul de patologii cronice.” 

Surse alimentare de amidon rezistent:
  • produsele integrale din cereale (pâinea integrală, fulgii integrali de cereale), semințele și leguminoasele, în special lintea, năutul, fasolea roșie,
  • cartofii cruzi, bananele verzi, meiul,
  • alimentele cu amidon preparate termic și apoi răcite (pâine, în special cea uscată/veche de o zi, cartofii, pastele, orezul, fulgii de porumb).

Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă efectele benefice ale amidonului rezistent identificate în această analiză sunt relevante și la nivelul populației generale.

Între timp, recomandările nutriționale încurajează o dietă variată, bazată pe principiul moderației și cu o calitate nutritivă superioară, care să asigure necearul zilnic de fibre și alți nutrienți. 

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 10-01-2017 | creare: 10-01-2017 | Vizite: 560
Bibliografie
Food rich in resistant starch may benefit health, link: http://medicalxpress.com/news/2017-01-foods-rich-resistant-starch-benefit.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK