Suzeta - riscuri și beneficii

©

Autor:

Suzeta - riscuri și beneficii
Suzeta este un obiect folosit frecvent pentru liniștirea copiilor, considerat benefic până la începutul anilor 1900, când au apărut primele îngrijorări legate de igiena scăzută a acestora.

Astăzi suzeta la bebeluși este un subiect controversat, pentru că pe lângă beneficii, poate implica și anumite riscuri pentru sănătatea micuților.

Disponibile în numeroase forme și mărimi și realizate din materiale diferite, suzetele vin în întâmpinarea reflexului înnăscut al suptului și sunt frecvent utilizate. O statistică realizată în anul 2000 arăta că aproximativ 75-80% dintre copiii din statele occidentale folosesc suzeta. (1), (2)

Beneficiile suzetei

Liniștirea bebelușului

Principalul efect pozitiv al suzetei este cel de calmare al bebelușilor. Ei sug nu doar de foame sau sete, ci și din nevoia de confort sau pentru a se liniști. În cazul din urmă sânul poate fi înlocuit cu o suzetă, mai ales dacă mama nu poate alăpta în acele momente sau dacă bebelușul, din diverse motive (de exemplu este prea agitat) nu poate sta la sân. Și în cazul gemenilor suzeta poate fi utilă pentru liniștirea unuia dintre bebeluși, în timp ce mama se ocupă de celălalt. (3)

Reducerea riscului sindromului morții subite infantile

Oferită copilului atunci când este pus la culcare, utilizarea suzetei este asociată cu o reducere a riscului apariției sindromului morții subite infantile. Aceasta este concluzia unei meta-analize realizate în 2005 care a inclus 7 studii. Deși mecanismul prin care suzeta ar putea proteja împotriva acestui sindrom nu este complet elucidat, se presupune că suzeta împiedică bebelușul să se rostogolească într-o poziție înclinată, menține căile respiratorii deschise, scade refluxul gastroesofagian și apneea de somn.

Academia Americană a Pediatrilor a introdus în recomandările sale oferirea suzetei înainte de somn, cu atenționarea că bebelușul nu trebuie forțat să o accepte, iar dacă adoarme și scapă suzeta, aceasta nu trebuie să fie reintrodusă. (1)

Rol adjuvant în ușurarea durerii

Efectul de calmare al suzetei se pare că este util și în prevenția anxietății și ameliorarea durerii la nou-născuții și bebelușii mai mici de șase luni, care suferă intervenții medicale minore. Câteva studii realizate în acest sens au arătat că bebelușii cărora li s-a oferit suzeta au plâns mai puțin când li s-a recoltat sânge (în special cei cu vârste mai mici de 3 luni), iar durerea le-a fost ameliorată în cazul unor proceduri medicale minore de urgență.

Academia Americană a Pediatrilor recomandă utilizarea suzetei în timpul unor intervenții precum: vaccinări, administrarea unei perfuzii, circumcizie, cateterizare, recoltarea de sânge din călcâi, puncție lombară. (1), (4)

Scăderea perioadei de spitalizare la prematuri

O metaanaliză desfășurată în cadrul Institutului Cochrane a identificat o asociere între suptul nonnutritiv al suzetei la prematuri și scurtarea perioadei petrecute în spital, precum și o trecere mai rapidă la alimentația cu biberonul de la cea enterală. (1)

Riscurile utilizării suzetei

Interferența cu alăptarea

Oferirea suzetei unui bebeluș alăptat în prima lună de viață poate face mult mai dificilă alăptarea. Pe de o parte, copilul care primește alternativ suzeta și sânul, atunci când va încerca să sugă la sân în același mod în care o face cu suzeta va deveni în scurt timp frustrat, pentru că fluxul de lapte nu va fi satisfăcător. Pe de altă parte, dacă bebelușul își satisface o parte din nevoia de a suge folosind suzeta, e posibil să nu mai stimuleze la fel de mult sânul, ceea ce, pe termen lung e posibil să afecteze producția de lapte și să ducă la refuzulcopilului de a se mai hrăni la sân. Pentru a preveni aceste efecte, Academia Americană a Pediatrilor recomandă ca părinții să aștepte 3-4 săptămâni înainte de introducerea suzetei, până când alăptarea se stabilizează, copilul învață să se atașeze corect la sân și să stimuleze suficient sânul. (3)

Posibilă scurtare a perioadei de alăptare

Îngrijorările în privința posibilei înțărcări precoce în urma introducerii suzetei la bebeluși au apărut în urma rezultatele unor studii observaționale și a unui studiu randomizat din 2003, care au fost contrazise de studii realizate ulterior. Se presupune că înțărcarea precoce ar fi de fapt un efect al problemelor de alăptare produse de suzetă. (1)

O altă explicație a scurtării perioadei de alăptare la bebelușii la care s-a introdus alimentația solidă și care folosesc suzeta este că, spre deosebire de ceilalți (pe care dorința de a suge îi face să revină la sân), aceștia își împlinesc parțial nevoia de a suge prin suzetă, pentru ca în final să renunțe de tot la sân. (5)

Afectarea sănătății dentare

Dacă în cazul utilizării suzetei la vârste mici nu s-au observat efecte negative asupra dentiției, folosirea acesteia după 2-3 ani corelează cu o incidență mai mare a cazurilor de malocluzie, cele mai grave fiind observate după 4 ani. De aceea, Academia Americană a Pediatrilor și Asociația Dentară Americană recomandă renunțarea la suzetă după vârsta de 4 ani.

Comparațiile între suzetele ortodontice și cele convenționale au indicat diferențe minore în privința efectelor privind malocluzia. (1)

Otită medie

Folosirea suzetei se pare că ar crește riscul dezvoltării otitei, ca urmare a refluxului secrețiilor nasofaringeale în urechea medie produs de supt sau din cauza disfuncțiilor la nivelul trompei lui Eustachio ca urmare a alterării structurii dentare. Pe baza studiilor care au indicat o incidență crescută a cazurilor de otită medie la bebelușii care folosesc suzeta, mai multe instituții (Academia Americană a Pediatrilor, Institutul pentru Îmbunătățirea Sistemelor Clinice, Academia Americană a Medicilor de Familie) sfătuiesc părinții stopeze sau să reducă utilizarea suzetei după 6 luni. (1)

Infecții

Lipsa unei igiene corespunzătoare a suzetei poate favoriza contaminarea acesteia cu microorganisme precum Candida sau Staphylococcus și transmiterea lor la copil. (1)

Alergia la latex

Alergia la latex este o altă problemă care trebuie luată în considerare, de aceea, atunci când alegeți materialul din care este confecționată suzeta, orientață-vă spre silicon, mai degrabă decât spre latex. (5)

Recomandări pentru utilizarea în siguranță a suzetei

În general se consideră că beneficiile utilizării suzetei depășesc riscurile între luna a doua și luna a șasea de viață, iar după această perioadă raportul beneficii-riscuri devine invers proporțional. Tot începând cu luna a șasea, suzeta devine din obiectul care satisface suptul nonnutritiv un obiect de care copilul se atașează și care îl ajută să se simtă în siguranță, ceea ce face mai dificilă renunțarea la suzetă.
 
Pentru folosirea în siguranță a suzetei este indicat să aveți în vedere următoarele recomandări:
  • în prima lună evitați să oferiți suzeta bebelușului, pentru a nu interfera cu alăptarea;
  • nu introduceți niciodată suzeta în substanțe dulci (miere, zahăr) pentru a tenta copilul să o accepte;
  • curățați suzeta regulat, pentru a evita riscul unor infecții;
  • dacă folosiți suzeta pentru ca bebeluțul să adoarmă mai ușor, nu o reintroduceți odată ce micuțul a adormit și o scapă din gură;
  • dacă bebelușul refuză suzeta, nu îl forțați să o accepte
  • luați-vă toate măsurile de siguranță pentru ca șnurul suzetei să nu se înfășoare în jurul gâtului micuțului sau să nu existe riscul ca aceasta să se rupă și copilul să se înece. (1), (6)

Data actualizare: 14-11-2019 | creare: 14-10-2015 | Vizite: 26887
Bibliografie
(1)Risks and Benefits of Pacifiers, link: https://www.aafp.org/afp/2009/0415/p681.html
(2)Pacifier use: risks and benefits, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11148157?dopt=Abstract
(3)Pacifiers: Yes or No?, link: https://www.llli.org/nb/nbnovdec95p172.html
(4)A comprehensive review of evidence and current recommendations related to pacifier usage, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22342261
(5)What should I know about giving my breastfed baby a pacifier?, link: https://kellymom.com/ages/newborn/newborn-concerns/pacifier/
(6)Pacifier Use When Breastfeeding, link: https://www.pamf.org/children/newborns/feeding/pacifiers.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: