Bianca Gavriliţă (PSD): Legea vaccinării trebuie să treacă în regim de urgenţă prin parlament

Data publicarii: 11-08-2017

Deputatul social-democrat Bianca Gavriliţă susţine că legea vaccinării trebuie să treacă în regim de urgenţă prin parlament, întrucât procentul refuzului de vaccinare este ridicat, la fel ca şi numărul deceselor cauzate de bolile contagioase la persoanele nevaccinate.

„Legea vaccinării trebuie să treacă în regim de urgenţă prin parlament. O asemenea lege este de maximă importanţă pentru un sistem sanitar în care procentul de refuz de vaccinare este de peste 12%, iar numărul cazurilor de deces din cauza unei boli considerate banale şi pentru care exista profilaxie prin imunizare este deosebit de mare”, a menţionat Bianca Gavriliţă, printr-un comunicat remis, joi, AGERPRES.

Potrivit acesteia, votarea legii în parlament nu va mai permite ulterior acuzarea guvernului pentru adoptarea în regim de urgenţă a unei ordonanţe, lăsând loc de interpretare.

„România trebuie să aibă parte de o lege a vaccinului eficientă, care să nu permită refuzul nejustificat al imunizării copiilor. E dreptul părintelui să refuze vaccinarea la naştere, dar e şi dreptul celorlalţi părinţi, care înţeleg importanţa vaccinului, să nu îşi vadă copiii victime ale încăpăţânării unor oameni care se documentează de pe site-uri obscure de pe internet sau promovează părerile unor oameni insuficient informaţi”, a adăugat deputatul PSD de Timiş.

Ea a argumentat că majoritatea ţărilor europene au introdus vaccinarea obligatorie, cel mai recent Franţa şi Italia, unde numărul antigenelor vaccinale obligatorii este mult mai mare decât cel prevăzut în viitoarea lege a vaccinului din România.

Gavriliţă a mai spus că prin noua lege, statul se obligă să constituie un stoc de rezervă de vaccinuri cel puţin egal cu necesarul anual, cu termen de valabilitate de minim 18 luni.

„Practic, odată cu adoptarea acestui act normativ, România nu va mai trece printr-o criză de vaccinuri şi nu poate deveni o ţară în care bolile transmisibile, care în alte state europene au o incidenţă redusă, să ducă la zeci de decese. Vaccinarea trebuie să devină obligatorie şi le cer şi colegilor din opoziţie să dea dovadă de responsabilitate şi să voteze legea în forma aprobată de guvern”, a afirmat deputatul social-democrat Bianca Gavriliţă.
Sursa: Agerpres, 11-08-2017, Vizualizari 20
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK