Bihor: Maternitatea Oradea propune crearea unei platforme naţionale online pentru gravide, în cadrul "Şcolii mamei"

Data publicării: 20-05-2018

Medici şi asistenţi de la Maternitatea din Oradea au lansat sâmbătă, în cadrul primei ediţii a Conferinţei naţionale "Şcoala mamei", propunerea creării unei platforme naţionale online dedicată femeilor gravide şi familiilor acestora.

"Maternitatea Oradea s-a gândit să lanseze ideea unei platforme unice "Şcoala Mamei din România", pentru a ne putea uni cu toţii ca să putem oferi posibilitatea oricărei gravide, oriunde s-ar afla, să poată accesa o şcoală din ţară pentru a se putea informa, pentru că unul dintre scopurile noastre este de a informa şi educa gravidele din mediul rural, care nu au acces la fel de larg ca şi femeile din oraşe. Nu vrem să se apeleze la diverse forme de informare online, de gen grupuri pe facebook, pe forumuri, cu mămici care dau sfaturi diverse, poate nu cele mai competente. Ne-am dori să ne găsească foarte repede, mai ales femeile din mediul rural care nu au acces la aceste cursuri, fie din cauză de distanţă, fie provenind din medii mai puţin favorabile. Dorim să ne întrebăm toţi colegii din ţară cum am putea face să devenim o şcoală puternică, pentru a putea să pătrundem cât mai mult în mediul rural. Asta ar însemna o mobilizare intensă a noastră, un efort imens, dar sunt convinsă că, dacă ne unim, se poate", a declarat, pentru AGERPRES asistenta Liliana Moşincat, organizator al evenimentului.

Potrivit acesteia, proiectul Şcoala Mamei beneficiază de fonduri, astfel încât această platformă ar putea deveni realitate şi să să ofere toate informaţiile necesare, din surse medicale, privind gravida, venirea copilului pe lume şi îngrijirea lui acasă.

În jur de 120 de medici, asistenţi şi alţi specialişti în sănătate s-au întâlnit la Oradea, în acest weekend, la prima ediţie a Conferinţei Naţionale "Şcoala Mamei", organizată de Maternitatea din Oradea, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

În ultimii şase ani şi jumătate, la Maternitatea Oradea, aproape 800 de persoane - femei gravide, dar şi 130 de tătici şi zece bunici - au urmat cursurile dedicate viitoarei mame şi bebeluşului, în cadrul proiectului "Şcoala Mamei".

Proiectul "Şcoala mamei" presupune organizarea de cursuri gratuite, susţinute în cadrul mai multor maternităţi din ţară, de către profesionişti - medici, asistente medicale, moaşe, psiholog, nutriţionist, kinetoterapeut - şi se derulează pe o perioadă de câteva luni, cu module teoretice şi lucrări practice. Cursurile se adresează în primul rând femeilor gravide şi contribuie la pregătirea psiho-profilactică în vederea naşterii.

Echipa "Şcoala mamei" prezintă lecţii despre starea de graviditate, metodele de naştere, anestezia şi riscurile ei în obstetrică, exerciţiile de gimnastică şi de respiraţie pentru gravide în scopul pregătirii naşterii fără dureri, precum şi primele îngrijiri ale nou-născutului. Pentru ca informaţiile să rămână la îndemâna gravidelor şi a familiilor acestora, echipa de la spitalul din Oradea a editat şi a oferit broşuri de informare.
Sursa: Agerpres, 20-05-2018, Vizualizari 478
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.