Bihor: Noua specializare 'Nutriţie şi dietetică', de la Facultatea de Medicină, va avea 50 de locuri, potrivit rectorului Constantin Bungău

Data publicarii: 12-04-2017

Universitatea din Oradea va avea, în noul an universitar, o nouă specializare, "Nutriţie şi dietetică", în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, cu o capacitate de şcolarizare de 50 de locuri, a declarat marţi rectorul Constantin Bungău, cu ocazia raportului pe anul trecut.

Ca noutăţi, rectorul a amintit şi proiectul de nouă milioane de euro, derulat împreună cu Consiliul Judeţean, prin care universitatea va înfiinţa un "Parc ştiinţific şi tehnologic", un amplu proiect ce va fi prezentat în viitorul apropiat.

El a mai afirmat că universitatea a câştigat, anul trecut, o competiţie organizată de Google, prin care se va înfiinţa un atelier digital destinat studenţilor pentru activitate antreprenorială, mai mult online, cu finanţare integrală de la Google, care va dota o sală de cel puţin 30 de metri pătraţi în acest scop.

"Universitatea din Oradea rămâne, ca mărime, între primele zece din ţară. Potrivit unor clasamente neutre făcute de instituţii europene, suntem în continuare, de aproape zece ani, printre cele 20 de universităţi care contăm la nivel naţional. Universitatea va avea tot 15 facultăţi autorizate să funcţioneze în 2017-2018. Cu un program de studii nou, l-am mai prezentat în momentul în care a fost acreditat, el apare oficial de săptămâna trecută în ordin de ministru şi anume programul 'Nutriţie şi dietetică', pe trei ani, la Facultatea de Medicină şi Farmacie, unde avem o capacitate maximă de şcolarizare de 50 de locuri", a precizat, într-o conferinţă de presă, rectorul Constantin Bungău.

Potrivit acestuia, toate cele 15 facultăţi şi-au păstrat în continuare domeniile pe care le au, 99 dintre ele fiind acreditate. Unul singur, Arhitectura, nu este încă acreditat şi are doar autorizaţie de funcţionare.

În cursul zilei de luni s-au primit, de la Ministerul Educaţiei, cifrele de şcolarizare bugetate: 1.600 de locuri pentru studii universitare cu licenţă, 760 de locuri pentru master şi 16 locuri pentru doctorat. Cifrele sunt aproape identice cu cele din anul universitar trecut, fiind cu patru locuri mai multe la doctorat. Oferta instituţiei academice va fi însă mai mult decât dublă, punând la dispoziţie cel puţin tot atâtea locuri cu plată, a precizat rectorul. Anul trecut, 3.200 de studenţi s-au înscris la studii de licenţă în universitate.

Oferta anuală de şcolarizare bugetată va fi repartizată pe facultăţi, miercuri, şi va fi aprobată în Senatul universitar.

Bungău a făcut o scurtă prezentare a raportului anual al rectorului, publicat pe pagina oficială a universităţii, ce conţine mai multe capitole privind exerciţiul financiar, resurse umane, cercetare, parteneriate, burse etc.

La aspectele deficitare, Constantin Bungău a precizat că nu este mulţumit de absorbţia fondurilor nerambursabile, de cheltuirea banilor pe investiţii şi reparaţii capitale, precum şi de marketingul internaţional pentru atragerea de studenţi străini sau cercetarea universitară.

"Proiectele cu finanţare nerambursabilă încă nu au adus fonduri, pentru că în anul 2016, deşi s-au depus peste 120 de cereri, în anul trecut nu s-au demarat linii de finanţare. După evaluarea proiectelor, acestea vor intra la bugetare în 2017, 2018 sau chiar 2019. Din totalul bugetului pe anul 2016 de 154 de milioane de lei, cheltuit în totalitate, doar 6,3 milioane de euro au venit din proiecte cu finanţare din fonduri externe", a spus rectorul.

La capitolul aprecieri, rectorul a afirmat că anul calendaristic 2016 a fost un an dificil marcat de alegeri universitare, fără realizări spectaculoase, dar cu numeroase vizite de specialitate, 50, pentru menţinerea programelor acreditate.

"Vi se pare o normalitate, dar efortul pentru care noi îl depunem să raportăm aceşti indicatori de calitate pentru fiecare program nu este uşor. Activităţile normale şi fireşti de a menţine în parametri de funcţionare o instituţie de învăţământ superior nu sunt chiar uşoare, dar nu trebuie să te lauzi cu acest lucru, de a ţine în echilibru o structură care nu se bazează pe un buget clar de la 1 ianuarie la 31 decembrie", a mai spus rectorul Bungău.
Sursa: Agerpres, 12-04-2017, Vizualizari 101
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK