Bihor: Premiile Dr. Mozes Carol înmânate, la Oradea, de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea

Data publicarii: 12-05-2018

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a înmânat vineri Premiile Dr. Mozes Carol celor patru asistente cu activitate meritorie, evidenţiate în acest an, pentru "dăruire, profesionalism şi dezvoltarea nobilei meserii", în cadrul celei de a opta ediţii anuale, alături de fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila, iniţiatorul acestei distincţii şi în prezenţa altui fost ministru al Sănătăţii, Florian Bodog.

"Nu e uşor să fii la Oradea. Pentru că Oradea a dat României nişte miniştri care au lăsat nişte urme frumoase în domeniul sănătăţii, începând de la Cseke Attila, la Ritli, Florian Bodog... Deci nu mi-e uşor, vă rog să mă credeţi. (...) Întotdeauna Oradea, pentru mine, a fost un punct de referinţă din punct de vedere medical. Eu fiind fost manager al Spitalului din Baia Mare mă comparam, ca şi performanţă, cu Spitalul din Oradea. Am venit astăzi aici pentru că este o întâlnire de suflet. Pentru că astăzi celebrăm competenţa, celebrăm empatia pe care o oferă asistentul medical la patul bolnavului. Asistenţii medicali sunt o forţă şi trebuie să recunosc asta. Vin, hai să spunem, din mijlocul lor, ştiu ce înseamnă bucuriile lor, ce înseamnă neputinţa lor când un pacient nu poate fi salvat, ce înseamnă dăruirea pe care o au prestându-şi meseria pe care au ales-o", a declarat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a mărturisit că a acceptat fără ezitare invitaţia senatorului Cseke Attila de a veni la această festivitate, "o întâlnire de suflet".

"Eu vin dintr-un sat unde jumătate populaţie e română şi jumătate maghiară. Astăzi este ziua tatălui meu, din păcate nu mai este printre noi, a murit. Şi lui îi plăcea foarte mult gulaşul din Oradea şi din Debreţin. Deci e un omagiu adus tatălui meu şi un omagiu adus vouă, celor care vă luptaţi în fiecare zi cu boala. Vă doresc să învingeţi. La mulţi ani!," a spus Sorina Pintea.

Cele patru asistente premiate în acest an sunt Mariana Rodica Cristea (Spitalul de recuperare din Băile Felix), Nicoleta Florentina Mladin (Spitalul Ministerului de Interne "Avram Iancu"), Samarjai Irenke (Spitalul municipal, pediatrie) şi Szabó Erzsébet (Spitalul judeţean din Satu Mare).

Evenimentul de decernare a premiilor Mozes a avut loc în sala festivă a Primăriei Oradea, de Ziua Mondială a Asistenţilor Medicali, care este marcată pe 12 mai. Au participat şi rostit scurte discursuri preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, prefectul Ioan Mihaiu, senatorul Cseke Attila, preşedinta filialei orădene a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, Iuliana Busuiog şi, nu în cele din urmă, Mozes Gabor, fiul regretatului medic Mozes Carol.

Câte un scurt laudatio a precedat înmânarea diplomelor, plachetelor şi a cărţii "Tehnica îngrijirii bolnavului" ("Biblia" asistentului medical), urmate de cuvintele de mulţumire ale celor patru asistente premiate.

Premiile poartă numele reputatului medic orădean Mozes Karoly, cel care a făcut pionierat din arta îngrijirii bolnavului - subiect transpus într-o carte ce stă şi acum la baza formării asistenţilor medicali. An de an, în luna mai, sub patronajul fostului ministru al Sănătăţii Cseke Attila, sunt onoraţi oameni care s-au dedicat mulţi ani alinării suferinţelor oamenilor cu cele mai diverse boli.

Evenimentul este susţinut de Fundaţia pentru Sănătate Bihor, cu sprijinul Primăriei municipiului Oradea şi al Consiliului Judeţean Bihor, în parteneriat cu Fundaţia Partium şi Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Oradea.
Sursa: Agerpres, 12-05-2018, Vizualizari 134
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK