Bihor: Speologi români şi polonezi, la un exerciţiu de salvare în peştera cu cel mai înalt portal din România

Data publicării: 16-07-2018

Peştera cu cel mai înalt portal din România, respectiv 110 metri, Cetăţile Ponorului, situată în Parcul Natural Apuseni, a fost gazda unui exerciţiu de salvare, în cadrul căruia speologii prezenţi, români şi polonezi, au simulat evacuarea unei victime care a suferit o entorsă şi care era şi epuizată fizic şi avea hipotermie.

"La exerciţiu au participat 52 de speologi salvatori, din care 7 au fost din Polonia. Exerciţiul a durat opt ore de când a intrat primul salvator şi a ieşit ultimul salvator din peşteră", a declarat, potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, directorul tehnic al Salvaspeo România, Tudor Rus.

În cadrul exerciţiului salvaspeo, a fost simulată evacuarea unei victime, o femeie care a suferit o entorsă în peşteră şi care prezenta şi hipotermie şi epuizare fizică.

"Pe durata echipării peşterii pentru evacuare, victima a fost pusă în punctul cald (un cort care se încălzeşte cu un aragaz portabil n.r.), a primit băuturi calde şi hrană ca să-şi refacă forţele. A primit şi asistenţă psihologică", a explicat, potrivit sursei citate, medicul Mircea Galu, membru al Serviciului Salvamont Salvaspeo Bihor.

Complexul carstic Cetăţile Ponorului, în care zona intrărilor este accesibilă turiştilor, are o lungime de şapte kilometri, cu o serie de lacuri şi pasaje în care speologii trebuie să parcurgă râul cu un debit relativ mare, astfel încât salvarea în aceste condiţii devine foarte dificilă, a menţionat, la rândul său, potrivit comunicatului, consilierul tehnic al Serviciul Salvamont Salvaspeo Bihor, Lucian Nistor.

Membru al Salvaspeo România, medicul Christian Ciubotărescu a arătat că parcurgerea peşterilor neamenajate în cadrul speoturismului sau cercetării acestora poate duce la apariţia unor accidente.

"Parcursul prin peşteri poate fi dificil, cu spaţii înguste, târâşuri prin apă, pasaje pe verticală etc. Din acest motiv, durata intervenţiilor de salvare poate fi de la ore, zile sau săptămâni. Pentru a putea face faţă unor asemenea situaţii, salvatorii speologi parcurg stagii de formare, precum Şcoala Naţională Salvaspeo", a afirmat Ciubotărescu.
Sursa: Agerpres, 16-07-2018, Vizualizari 177
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.