Binefacerile herpesului

Data publicării: 25-06-2007

Herpesul poate fi benefic - cel putin pentru soareci, scrie Cornelia Pfaff in articolul aparut, recent, in publicatia germana Die Welt si preluat, la rubrica ""Sanatatea vazuta din alte parti"", si de ultima editie a saptamanalului francez Courrier International.
    O infectie cronica provocata de virusurile din aceeasi familie cu herpesul amelioreaza sistemul imunitar al acestor rozatoare si le permite sa reziste mai bine la unele bacterii. Medici americani, de exemplu, au constatat ca germenii pestei /ciumei/ se inmultesc mai lent la soarecii infectati cu virusul herpetic si ca acestia prezinta o rata a mortalitatii mai scazuta decat cei care nu au herpes. ""Rezultatele noastre dau de inteles ca trebuie sa verificam daca si omul poate profita de pe urma cutarei sau cutarei infectii cronice care nu declanseaza neaparat o criza acuta"", spune Herbert Virgin, din cadrul Washington University School of Medicine, din Saint Louis /statul american Missouri/. In definitiv, 85 la suta din populatia mondiala sunt purtatori ai unor virusuri herpetice. Iar daca este efectiv posibil sa se beneficieze de pe urma herpesului, va trebui sa fie evaluate riscurile si avantajele pe care le prezinta acest virus ce traieste in simbioza cu omul.
    Virusurile herpesului uman, cum sunt agentii herpesului bucal si genital sau virusul Epstein-Barr, incep prin a declansa o infectie acuta, insotita de simptome precum febra sau leziuni ale mucoaselor, dupa care intra intr-o faza inactiva. Uneori, simptomele nu se mai manifesta niciodata, alteori, ele reapar periodic. Majoritatea oamenilor sunt infectati de virusuri cu o nocivitate scazuta si nu sufera niciodata tulburari grave. De altfel, cercetatorii au caracterizat posibilele efecte pozitive ale herpesului pornind de la lucrari al caror obiectiv initial era studierea modului in care un herpes acut trece in faza de latenta. In acest scop, ei infectasera mai multi soareci cu o tulpina foarte apropiata de virusurile herpesului uman.
    Oamenii de stiinta au constatat ca forma latenta a infectiei prezenta avantaje ce nu fusesera niciodata remarcate pana in prezent: sistemul imunitar controleaza infectia latenta, marind producerea unui hormon-semnal numit interferon gama. Acesta face ca unele celule ale sistemului imunitar sa fie deosebit de vigilente si active impotriva intrusilor. Soarecii au fost pusi in contact cu Yersinia pestis, bacteria raspunzatoare de aparitia pestei, si Listeria monocytogenes, agentul listeriozei, o bacterie sursa de intoxicatie alimentara; subiectii cu herpes au rezistat mai bine la aceste infectii decat cei care nu erau infectati cu herpes. Cercetatorii nu au detectat, insa, niciun efect protector in timpul fazei acute a herpesului.
    ""Desigur, avem o idee precisa despre ceea ce declanseaza acest mecanism protector, afirma Herbert Virgin, dar mai este nevoie de studii pentru a intelege mai bine mecanismele exacte care activeaza acest proces."" In opinia sa, este posibil ca si alte infectii latente sa determine efecte similare. La urma urmei, o asemenea simbioza prezinta avantaje pentru ambele parti: virusul se poate trezi, de exemplu, cu o gazda care traieste mai multa vreme si, astfel, se poate reproduce mai eficient, conchide semnatara articolului.
Sursa: Rompres, 25-06-2007, Vizualizari 1018
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.