Boala Addison

Autor: ROmedic

Boala Addison
Prin boala Addison se intelege afectarea progresiva a glandelor suprarenale, care devin incapabile de a asigura secretia normala de hormoni.

Glandele suprarenale sunt situate deasupra rinichilor si fac parte din sistemul endocrin, secretand hormoni care actioneaza asupra tuturor organelor si tesuturilor organismului. Cortexul suprarenal (regiunea periferica a glandei suprarenale) produce un grup de hormoni numiti corticosteroizi, care cuprind hormonii glucocorticoizi, mineralocorticoizi si hormonii sexuali masculini (androgeni).

Hormonii glucocorticoizi controleaza capacitatea organismului de a transforma alimentele in energie, joaca un rol important in raspunsul inflamator al sistemului imunitar si ajuta corpul sa reactioneze la stres.
Hormonii mineralocorticoizi mentin echilibrul dintre sodiu, potasiu si apa pentru a pastra tensiunea arteriala in limite normale.
 
Boala Addison se manifesta prin producerea de catre glandele suprarenale a unei cantitati prea mici de cortizol - un hormon din grupul glucocorticoizilor. Uneori, aceasta afectiune duce si la producerea unei cantitati insuficiente de aldosteron, unul din hormonii mineralocorticoizi.

Numita si insuficienta suprarenala lenta, boala lui Addison poate surveni la orice varsta, dar este mai intalnita intre 30 si 50 ani.

Cauze

Afectarea glandelor suprarenale poate avea una din cauzele urmatoare:
 • o boala autoimuna. Din motive necunoscute inca, sistemul imunitar al pacientului identifica glanda corticosuprarenala drept un agent daunator si produce anticorpi impotriva ei.
 • un tratament prelungit cu medicamente care contin cortizon.
 • suprarenalectomie bilaterala (extirparea ambelor glande suprarenale)
 • suprarenalectomie bilaterala partiala (extirparea unei parti a suprarenalelor)
 • un deficit de enzime care impiedica sinteza normala de cortizol
 • o malformatie congenitala
 • o metastaza canceroasa
 • un proces infectios (in general tuberculoza, mai rara in prezent)
 • sifilis
 • o amiloidoza
 • o hemocromatoza (boala datorata excesului de fier din organism)
 • la copii, insuficienta suprarenala este rezultatul unei absente congenitale a dezvoltarii glandei suprarenale, numite aplazie suprarenala.

Simptome

Simptomele se instaleaza progresiv si se refera la:
 • tulburari digestive: anorexie (pierderea apetitului) inaintea si in timpul crizelor de insuficienta a secretiei de hormoni, dureri abdominale si varsaturi.
 • anemie (micsorarea numarului de globule rosii din sange)
 • oboseala psihica (intelectuala) resimtita in special seara
 • scadere a tensiunii arteriale (hipotensiune arteriala) care evolueaza prin crize si este insotita de vertije, lipotimii (pierdere a constientei) si palpitatii.
 • hipoglicemie (diminuare a glucozei din sange)
 • preferinta pentru sare

Insuficienta suprarenala acuta (criza addisoniana) - poate fi provocata de o leziune, o infectie sau de o afectiune si necesita tratament de urgenta.

Diagnostic

Diagnosticul de boala Addison poate fi stabilit cu ajutorul urmatoarelor teste:

Analize de sange

Masurarea nivelurilor de sodiu, potasiu, cortizol si ACTH ofera primele indicii in legatura cu cauzele semnelor si simptomelor.
In cazul bolii Addison analizele de sange vor indica:

 • hiponatremie (diminuare a nivelului de sodiu din sange)
 • hiperkaliemie (crestere a nivelului de potasiu din sange)
 • acidoza metabolica ce corespunde unei deficiente a eliminarii acizilor prin urina
 • hipoglicemie (diminuare a nivelului de glucoza din sange)
 • hematocritul este marit
 • cantitate mare de uree in sange
 • cantitatea de cortizol din sange este redusa (sub 50 nanograme pe ml)
 • nivelul de ACTH (corticotropina) este ridicat

Testul de stimulare cu ACTH

Acest test presupune masurarea nivelului de cortizol din sange inainte si dupa administrarea pe cale injectabila de ACTH (corticotropina) de sinteza. ACTH are rolul de a actiona asupra glandelor suprarenale, care secreta cortizol. Daca glandele suprarenale sunt afectate, acest test va arata ca secretia de cortizol drept raspuns la stimularea cu ACTH este incetinita sau intrerupta complet.

Testul de inducere a hipoglicemiei cu ajutorul insulinei

Acest test se efectueaza atunci cand este suspectata o insuficienta suprarenala secundara (cauzata de glanda pituitara). Testul presupune verificarea glicemiei (cantitatea de glucoza din sange) si a nivelului de cortizol din sange la diferite intervale de timp dupa administrarea pe cale injectabila a insulinei. La persoanele sanatoase, glicemia scade iar nivelul de cortizol creste.

Imagistica medicala

Tomografia computerizata (CT) abdominala verifica dimensiunile glandelor suprarenale si contribuie la depistarea anormalitatilor care pot constitui cauze ale insuficientei suprarenale. Daca testele indica o insuficienta suprarenala secundara, tomografia computerizata si rezonanta magnetica imagistica (RMI) pot fi efectuate pentru explorarea imagistica a glandei pituitare.


Tratament

Tratamentul consta in aportul de hormoni pe care glandele suprarenale nu ii mai produc, asociat cu un regim alimentar care contine sare in cantitate normala. Intrucat boala determina o hiposecretie de aldosteron si deci o pierdere a sodiului prin urina, ea se manifesta prin deshidratare (pierdere insemnata a lichidelor din organism) cronica. Din acest motiv pacientii necesita un tratament hormonal substitutiv permanent: pacientii care sufera de aceasta afectiune trebuie sa ia in permanenta hormoni de sinteza care sa inlocuiasca hormonii deficitari.

Astfel, cortizolul este inlocuit cu 40 mg de hidrocortizon administrat pe cale orala in doua doze (doua treimi dimineata, restul dupa-amiaza). Pierderile de sodiu care apar in cadrul acestei afectiuni necesita administrarea unui mineralocorticoid precum fludrocortizon, care inlocuieste aldosteronul.

Acesti hormoni sunt administrati pe cale orala in doze zilnice care corespund cantitatii pe care o produce organismul in mod normal, reducand astfel riscul efectelor adverse. Daca pacientul sufera de o afectiune, de o infectie sau daca trebuie sa suporte o operatie, doza va fi temporar marita.

Insuficienta suprarenala acuta (criza addisoniana) este o afectiune potential fatala care necesita tratament de urgenta. Ea se manifesta prin hipotensiune arteriala, hipoglicemie (cantitate scazuta de glucoza din sange) si hiperkaliemie (crestere a nivelului de potasiu din sange). In general, tratamentul consta in administrarea intravenos de hidrocortizon, solutie salina sau glucoza (dextroza).

Data actualizare: 31-01-2014 | creare: 08-02-2007 | Vizite: 59698

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK