Boala Ledderhose (fibromatoza plantară)

Boala Ledderhose (fibromatoza plantară)

Boala Ledderhose este o boală rară, beningnă, ce afectează aponevroza plantară, deteminând îngroșarea acesteia și apariția de noduli la nivelul tălpilor. Nodulii sunt de obicei nedureroși, dar pot să crească și să provoace disconfort sau durere. Ei pot deveni, de asemenea, inflamați și iritați, ceea ce poate accentua durerea. (1, 2, 3)

Denumită și fibromatoză plantară, această afecţiune face parte dintr-o serie de boli caracterizate de hiperproliferarea țesutului conjunctiv fibros, alături de contractura Dupuytren (fibromatoza palmară) și boala Peyronie (fibromatoza peniană). (1, 2)


Boala Ledderhose poate apărea la orice vârstă, dar este mai comună la adulți și la vârstnici și apare în special la bărbați, cu un raport al prevalenței de 10:1 (bărbați/ femei). (1, 4)

Medicul specialist este singura persoană în măsură să diagnosticheze această afecțiune. Nu orice nodul la nivelul piciorului este un semn al bolii Ledderhose, iar afecțiuni diferite necesită terapii cu totul diferite. Unele condiții pot fi grave, iar auto-diagnosticarea şi auto-medicaţia pot face mai mult rău. (2, 5)

Există diverse opțiuni de tratament disponibile care influenţează într-un mod diferit evoluţia fiecarui pacient. În unele cazuri, fibromatoza plantară poate avea acţiune autolimitată, dispărând de la sine, în timp ce alți pacienţi pot avea nevoie de o intervenții regulate pentru a menține simptomele tolerabile. Recidiva afecțiunii este frecvent întâlnită. Chiar și cu un tratament de succes, nu există nici o garanție că nodulii nu vor reapărea în timp. (2, 5)
O relaţie bună cu medicul curant si fizioterapeutul este cea mai bună modalitate de a asigura un plan de tratament corect al de bolii Ledderhose. (2, 5)

Cauze și factori de risc

Cauza exactă a bolii Ledderhose nu este complet cunoscută, dar s-a observat un rol important al geneticii și al factorilor de mediu implicați în apariția acesteia. Astfel, presupușii faptori de risc sunt reprezentați de:

  • consumul cronic de alcool
  • fumatul
  • boala hepatică
  • traumele repetate la nivelul piciorului
  • diabetul
  • epilepsia și medicația acesteia
  • unele medicamente (2, 3)


Semne și simptome

Boala Ledderhose debutează tipic cu un nodul ferm la nivelul tălpii, cel mai frecvent unilateral (în doar 25 % din cazuri nodulii sunt bilaterali). Aceasta poate rămâne stabilă o perioadă de timp, nodulii fiind nedureroși, sau poate evolua, nodulii crescuți în dimensiuni putând determina sensibiliate și durere, în special în sprijinul ortostatic sau la mers. (2, 3)

Alte simptome ale bolii Lederhose pot include:

  • benzi fibrose retractile în talpă
  • prurit (mâncărime) la nivelul piciorului
  • dureri la nivelul gleznei
  • noduli la nivelul degetelor de la picioare (2)


Diagnostic clinic și paraclinic

Medicul poate identifica adesea fibromatoza plantară pe baza tipului de noduli pe care îl are o persoană. (2)

Pacienții cu noduli la un singur picior, fără evidență de boală Dupuytren (afectare la nivelul mâinii) necesită investigații suplimentare precum ecografie sau RMN pentru a confirma diagnosticul și pentru a exclude alte afecțiuni. (3)

Diagnosticarea corectă a bolii Ledderhose este importantă pentru stabilirea planului de tratament. (2)

Tratament

Terapia în boala Lederhose urmărește reducerea dimensiunii nodulilor, diminuarea durerii și a inflamației, menținând astfel capacitatea de a merge. (5)

Persoanele cu boală Ledderhose au mai multe opțiuni diferite de tratament.

Primele măsuri includ modificarea încălțămintei (pantofi cu inserții speciale pentru a reduce presiunea la nivelul nodulilor), împreună cu întinderea blândă și masajul piciorului afectat. Fizioterapia este adesea recomandată pentru exerciții specifice bazate pe localizarea și mărimea nodulilor (2, 4)

În cazul în care nodulii cresc și în măsura în care mersul pe jos sau statul în picioare este dureros, atunci trebuie luate în considerare alte opțiuni de tratament. (6)

Pe lângă managementul conservator, acestea sunt reprezentate de: injecțiile cu steroizi, radioterapie și chirurgie. (4)

Tratamentul conservator și injecțiile intralezionale cu glucocorticoizi reprezintă opțiuni pentru stadiile timpurii (1, 4, 5)

Dacă opțiunile neinvazive nu ajută, boala evoluează sau durerea este persistentă, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a scăpa de nodulii dureroși. Cea mai obișnuită intervenție chirurgicală pentru boala Ledderhose este fasciectomia aponevrozei plantare (îndepărtarea țesutului fascial). (1, 2)

Rata de succes pentru această intervenție chirurgicală este variată, iar uneori se recomandă tratament radiologic după intervenția chirurgicală, pentru a reduce riscul de recurență. Cu toate acestea, nu există nicio garanție că boala nu va recidiva. (2)

Radioterapia
poate opri progresia bolii în stadiul inițial și poate dizolva nodulii mici sau poate fi recomandată ca terapie adjuvantă, în urma intervenției chirurgicale de fasciectomie. (2, 4, 6)

Cum putem preveni aceasta afecţiune?

Nu pare să existe o dietă specifică care să ajute la prevenirea fibromatozei plantare, însă consumul cu moderație de băuturi alcoolice poate reduce riscul formării de noduli. De asemenea, poate ajuta în prevenție și evitarea traumatismelor la nivelul picioarelor.

Încălzirea prin întinderi înainte de orice activitate fizică intensă și mersul pe jos în mod regulat pot fi utile. (2)

Boala Ledderhose este rară și nu este complet înțeleasă. Cauza exactă este necunoscută, ceea ce înseamnă că există și foarte puține informații despre cum să o preveniți. (2)

Concluzie

Primul și cel mai important pas este diagnosticul corect, pe care numai medicul specialist îl poate oferi. Nu orice nodul de la nivelul piciorului este boală Ledderhose, prin urmare, consultați medicul dumneavoastră și feriți-vă de auto-diagnosticare. (2, 5)

Diferitele boli necesită abordări diferite, astfel încât, înainte de orice tratament, trebuie identificată cauza apariţiei nodulilor. (2, 5)

Asigurați-vă că aveți un diagnostic profesional înainte de a începe orice tratament!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dureri în talpă - ce ar putea fi?
  • Îngrijirea tălpilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum