Boli atipice pentru sezonul cald
Data publicării: 17-07-2007
”Sunt boli care si-au pierdut sezonalitatea. Nu cunoastem cauzele, dar asistam la o modificare in lumea microorganismelor”, a spus prof. dr. Streinu. El a mentionat ca pentru unele dintre aceste boli exista vaccinuri. Acest tip de afectiuni pot duce la malformatii ale fatului in cazul in care apar la femeia gravida.
Tot in aceasta perioada apar foarte multe toxiinfectii alimentare, dezinterie, salmoneloze. Salmoneloza se manifesta prin temperatura ridicata (39 de grade), varsaturi, scaune apoase verzui. In cazul dizenteriei, scaunele sunt cu sange . La aparitia acestor simptome, bolnavii trebuie sa se adreseze medicului. Prof. dr. Streinu a opinat ca nu este normal ca dupa ce consumi o conserva de pate de ficat sau de peste sa apara imediat botulismul.
In prezent sunt destul de frecvent intalnite toxiinfectii alimentare ca urmare a consumului de fructe de mare, induse de vibrion. Daca apar semne asemanatoare celor descrise dupa trei ore de la consumul de fructe de mare, persoana afectata trebuie sa se adreseze medicului.
Prof.dr. Streinu Cercel a mai spus ca in prezent ne confruntam si cu multe traheobronsite si adenovirusi care dau boli eruptive ce mimeaza rujeola, rubeola, scarlatina.
Sursa: Rompres,
17-07-2007, Vizualizari 1258