Boli atipice pentru sezonul cald

Data publicării: 17-07-2007

In ultima perioada ne confruntam cu boli atipice pentru aceasta perioada, este vorba despre rubeola, foarte multe cazuri de oreion sau meningita meningococica, a declarat, marti, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, de la Institutul de Boli Infectioase ”Matei Bals”.
    ”Sunt boli care si-au pierdut sezonalitatea. Nu cunoastem cauzele, dar asistam  la o modificare in lumea microorganismelor”, a spus prof. dr. Streinu. El a mentionat ca pentru unele dintre aceste boli exista vaccinuri. Acest tip de afectiuni pot duce la malformatii ale fatului in cazul in care apar la femeia gravida.
    Tot in aceasta perioada apar foarte multe toxiinfectii alimentare, dezinterie, salmoneloze. Salmoneloza se manifesta  prin temperatura ridicata (39 de grade), varsaturi, scaune apoase verzui. In cazul dizenteriei, scaunele sunt cu sange . La aparitia acestor simptome, bolnavii trebuie sa se adreseze medicului. Prof. dr. Streinu a opinat ca nu este normal ca dupa ce consumi o conserva de pate de ficat sau de peste sa apara imediat botulismul.
    In prezent sunt destul de frecvent intalnite toxiinfectii alimentare ca urmare a consumului de fructe de mare, induse de vibrion. Daca apar semne asemanatoare celor descrise dupa trei ore de la consumul de fructe de mare, persoana afectata trebuie sa se adreseze medicului.
    Prof.dr. Streinu Cercel a mai spus ca in prezent ne confruntam si cu multe traheobronsite si adenovirusi care dau boli eruptive ce mimeaza rujeola, rubeola, scarlatina.
Sursa: Rompres, 17-07-2007, Vizualizari 1258
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.