Brad - Abies alba

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Abies alba

Denumire populara: brad; baradau, bradaica, brad alb, brad nemes, bread, buhaci, cepi, haciuga, hasca, pin alb, porod, sihla

Habitat: Originar din muntii din sudul si centrul Europei, precum si in est. Se mai gaseste si in Belarus, Asia si muntii Caucaz. Prefera solul umed si altitudinile mari.

Recoltare: Mugurii se recolteaza primavara de pe ramurile tinere. Scoarta se recolteaza primavara si se poate usca.

Partile utilizate: Mugurii, scoarta, frunzele si rasina.

Actiune: Astringent, tonifiant, eupeptic, diuretic, antireumtic, antiseptic, expectorant, vasoconstrictor, faciliteaza vindecarea ranilor.

Indicatii terapeutice: Mugurii sunt antibiotici, antiseptici si emolienti. Scoarta este antiseptica si astringenta. Frunzele sunt expectorante si pulmonar sedative. Rasina este antiseptica, emolienta, diuretica, expectoranta, vasoconstrictoare si ajuta la vindecarea ranilor.

Acele si rasina sunt ingrediente obisnuite ale remediilor pentruraceli si tuse, fie administrate intern, fie inhalate. Frunzele si/sau rasina trateaza bronsita, cistita, leucoreea, ulcerul si meteorismul. Rasina se foloseste extern in bai, uleiuri, etc, pentru tratarea durerilor reumatice si a nevralgiilor.

Preparare si administrare: Infuzie - 2 lingurite de muguri la o cana de apa fierbinte, se lasa la infuzat 10-15 min. Se beau 2-3 cani pe zi, dupa mesele principale. Sirop - se fierbe 1 kg de muguri in 2 l de apa, vreme de 15-20 min. Dupa ce se raceste se adauga 1 kg de zahar dizolvat in 1 l de apa. Amestecul se fierbe 5-10 min si se pune fierbinte in sticle, pastrandu-se la loc racoros. Se consuma zilnic 2-3 linguri de sirop inainte de mese, diluate in apa sau ceai.

Data actualizare: 08-04-2010 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 3098
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!