Braşov:Organizaţia Salvaţi Copiii dotează Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "I.A. Sbârcea" cu un aparat radiologic pentru nou-născuţi

Data publicării: 16-02-2018

Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "I.A. Sbârcea' din Braşov a primit un nou aparat radiologic pentru nou-născuţi, în cadrul programului de dotare a maternităţilor din România al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

"Prematuritatea rămâne una dintre principalele cauze ale mortalităţii infantile, a cărei rată plasează România pe primul loc din Uniunea Europeană. O statistică sumbră, pentru că datele oficiale arată că, într-o maternitate unde există aparatură medicală vitală, cei mai mulţi prematuri supravieţuiesc", se arată într-un comunicat remis AGERPRES de Organizaţia Salvaţi Copiii România.

Potrivit surse citate, în anul 2017, la maternitatea braşoveană s-au născut 4066 de copii, dintre care 541 prematuri, rata de prematuritate fiind de 13.30 la sută.

"Gradul de prematuritate este în dinamică ascendentă, iar investigaţia radiologică este obligatorie în supravegherea medicală a prematurilor, atât în secţia de terapie intensivă, cât şi de pe secţia prematuri, care tratează prematurii cronici", se arată în comunicatul menţionat.

Sursa citată punctează faptul că peste un sfert dintre nou-născuţi au avut nevoie de investigaţii radiologice în stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice.

"Instalaţiile noi de radiodiagnostic, datorită tehnologiei avansate, permit obţinerea unor imagini radiologice net superioare la o singură expunere cu doză minimă de radiaţii, iar acesta este un criteriu esenţial atunci când vorbim despre nou-născuţi. Este un progres pentru maternitate să poată diagnostica patologii legate de prematuritate cu acurateţe şi fără a pierde timp. În cazul unui copil prematur, primele minute de îngrijire medicală sunt vitale", a declarat dr. Olimpia Petrescu, şeful secţiei de neonatologie, citată în comunicatul menţionat.

La rândul său, Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România a explicat de ce dotarea maternităţilor este un obiectiv prioritar pentru combaterea mortalităţii infantile.

"Statisticile scot la suprafaţă o nedreptate atât de cumplită, încât ea face diferenţa dintre viaţă şi moarte: copiii născuţi prematur într-o maternitate care nu are aparatură medicală adecvată mor, dar ei ar trăi dacă s-ar naşte într-o maternitate unde medicii să aibă la dispoziţie incubatoare şi alte echipamente medicale necesare. De aceea este esenţial ca instituţiile de decizie să îşi asume de urgenţă ca prioritate publică dotarea maternităţilor", a punctat Gabriela Alexandrescu.

Valoarea aparatului radiologic cu care a fost dotată maternitatea din Braşov este de 21.000 euro, cel existent având deja 15 ani de uzură.

În comunicat se mai arată că aceasta este cea de-a şasea dotare pe care Salvaţi Copiii o face în judeţul Braşov, investiţia totală ridicându-se la 136.400 euro. Astfel, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie 'I.A. Sbârcea' Braşov a primit până acum aparatură medicală în valoare de 112.000 euro, iar la Spitalul de Urgenţă pentru Copii Braşov au fost făcute dotări în valoare de 24.400 euro.

Organizaţia Salvaţi Copiii România subliniază faptul că Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie 'I.A. Sbârcea' asigură asistenţă medicală de specialitate atât pentru judeţul Braşov, cât şi pentru judeţele limitrofe li atrage atenţia asupra 'asupra capacităţii insuficienţe a maternităţilor de grad trei de a prelua şi trata cazurile severe, în condiţiile în care ţara noastră are doar 23 de unităţi de nivel III de terapie intensivă nou-născuţi, dintre care nouă în Bucureşti, şi jumătate din numărul necesar de paturi'.

Conform datelor din analiza Salvaţi Copiii, echipamentele medicale insuficiente rămân o problemă frecventă în România. 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

În acest sens, Amalia Năstase, Ambasador Salvaţi Copiii România, a făcut un apel la responsabilitate socială.

"Cum să poată o mamă să ducă această povară, că dacă şi-ar fi născut copilul într-o maternitate mare, dotată, el ar fi trăit? Cum să te uiţi apoi în ochii acelei mame? Este inadmisibil să discriminezi copiii prin spitalul unde ei vin pe lume, de aceea fac un apel să ne asumăm cu toţii această responsabilitate, prin redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit pentru programul de dotare a maternităţilor", a afirmat Amalia Năstase.

În comunicat se mai arată că în total, în perioada 2012-2017, Salvaţi Copiii România a dotat 78 de maternităţi, din 40 de judeţe ale ţării, ridicând numărul echipamentelor donate la 393.
Sursa: Agerpres, 16-02-2018, Vizualizari 221
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.